Iráčan podezřelý z útoku v Dortmundu byl členem Islámského státu, potvrdila německá policie. Podle vyšetřovatelů vedl jednotku, která se podílela na zločinech jakou jsou únosy, vydírání nebo zabíjení.

Iráčan Abdul Beset O. zadržený kvůli útoku na fotbalisty Dortmundu byl členem organizace Islámský stát (IS) v Iráku. Uvedla to německá prokuratura. K IS se podle vyšetřovatelů Iráčan přidal nejpozději na konci roku 2014. Vedl podle nich jednotku asi o deseti lidech, která se podílela na zločinech jakou jsou únosy, vydírání nebo zabíjení.

Do Německa přicestoval přes Turecko na začátku roku 2016. Po celou dobu zůstal napojen na IS. Vyšetřovatelé přesto nedokáží potvrdit, že to byl právě on, kdo zaútočil na autobus s fotbalisty.

Podle německého časopisu Der Spiegel se nedávno po telefonu bavil o náloži. Před několika dny mu kdosi po telefonu, který odposlechly tajné služby, řekl větu: „Nálož je připravena“.

Kromě zmíněného Iráčana je z útoku podezřelý i osmadvacetiletý Němec. Ten se do hledáčku úřadů podle magazínu dostal kvůli tomu, že měl deštník z hotelu, kde fotbalisté Dortmundu přebývali. Při razii policie muže překvapila, když spal a v náruči třímal své dítě.

Vyšetřovatelé zkoumají trojici dopisů, které kdosi nechal u místa činu

Pisatel v nich požaduje, aby spolková republika stáhla průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS) a aby uzavřela základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu. Dokud se tak nestane, „všichni nevěřící herci, zpěváci, sportovci a všichni prominenti v Německu a dalších křižáckých zemích budou na listině smrti Islámského státu.”

Matoucí je ale už sama existence dopisů, protože Islámský stát se k útokům hlásí jiným způsobem. Zvláštní je i požadavek na stažení amerických vojsk z Ramsteinu, který se dosud ze strany IS neobjevil.

List Die Welt upozornil i na gramatickou stránku německy psaného textu. Objevuje se tam řada gramatických chyb třeba v psaní malých a velkých písmen. Složitější slova jsou naproti tomu psaná bezchybně.

Úřady i z těchto důvodů zatím nevyloučily žádnou možnost. Mohlo jít o útok IS nebo osoby s organizací sympatizující. Prověřují se ale i možnosti útoku pravicových nebo levicových radikálů či extremistických výtržníků.

Na autobus fotbalistů Borussie Dortmund někdo zaútočil v úterý večer krátce po osmé hodině. Při explozi se vysypalo několik oken.Fotbalisté zrovna mířili na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů. Autobus poškodily tři exploze výbušnin ukrytých v křoví u silnice, které zranily obránce Marca Bartra a jednoho policistu. Policie hovoří o cíleném útoku na fotbalisty.

Teroristé zaútočili na autobus fotbalistů Dortmundu. Prý byli na listině smrti IS

(pel)