Kopřivnická Tatra zbrojaře Jaroslava Strnada dodá české armádě 33 vylepšených samohybných houfnic Dana za 1,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany za zakázku ale zaplatí zhruba o 400 tisíc korun více, než původně předpokládalo.

Ministerstvo obrany jiného dodavatele neoslovilo a zakázku získala Tatra přímo bez výběrového řízení. Úřad jednal rovnou s Tatrou, protože houfnice mají její podvozky. Rezort proto využil výjimku ze zákona, podle které nemusí vypsat otevřené výběrové řízení, uvedl deník E15.

„Na tomto projektu by se měly podílet i podniky mimo Tatra Trucks a Czechoslovak Group, jedním z důvodů je vytíženost našich kapacit exportními zakázkami. Je to možnost pro spolupráci více partnerů v rámci českého obranného průmyslu tak, aby byl pro armádu dosažen co nejlepší poměr mezi cenou a výkonem,“ uvedl mluvčí Tatry Andrej Čírtek.

Kopřivnický podnik už vylepšené houfnice představil pod označením M1M. Kromě Tatry, která patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi, by se na zakázce mohly podílet i jiné podniky českého obranného průmyslu. Do projektu by se mohla zapojit společnost STV Group, která repasovala totožný typ houfnic pro polskou armádu, nebo státem vlastněná munička Explosia.

I když cena zakázky na modernizaci tří desítek houfnic přesáhne 1,5 miliardy korun, ministerstvo obrany ještě loni na podzim předpokládalo, že renovace vyjde na 1,1 miliardy. Zakázka je tak nakonec zhruba o 400 tisíc korun dražší. Současná kalkulace je vyšší i kvůli DPH a není konečná.

K ceně je třeba připočítat nákup systémů řízení palby, pořízení GPS přijímačů a radiostanic od americké vlády, sdělil úředník obeznámený s podrobnostmi obchodu. Jen přijímače a radiostanice by měly stát přes 50 milionů.

S dodávkou vylepšených zbraní ministerstvo počítá v letech 2018 až 2020.

(pel)