Autobus fotbalistů Dortmundu cestou na zápas Ligy mistrů s Monakem poškodily tři výbuchy. Hráči prý byli na seznamu smrti IS.

Na fotbalisty Dortmundu zaútočili nejspíš teroristé. Cestou na zápas Ligy mistrů s Monakem autobus s hráči zasáhly tři exploze z nastražených výbušnin v křoví. Podle dopisu nalezeného nedaleko výbuchů byli fotbalisté na listině smrti Islámského státu (IS). 

List podle deníku Süddeutsche Zeitung začíná slovy „Ve jménu Alláha milosrdného, slitovného“. Dále se v něm píše o berlínském útoku, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných, a o zapojení Německa do boje proti takzvanému Islámskému státu.

Útočník hrozí, že sportovci, prominenti a celebrity v Německu a jiných „křižáckých zemích“ jsou od nynějška na „listině smrti Islámského státu“.

Neznámý autor dopisu požaduje, aby spolková republika stáhla průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti IS a aby uzavřela základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu.

Ve hře je však také varianta, že dopis někdo úmyslně nastražil, aby zmátl vyšetřovatele a odvedl pozornost od skutečného motivu činu. Policie prověřuje totiž i druhý dopis, který pochází z antifašistických kruhů.

Vyšetřování útoku už převzalo nejvyšší státní zastupitelství, které se běžně zabývá i teroristickou problematikou.

Na autobus fotbalistů Borussie Dortmund někdo zaútočil v úterý večer krátce po osmé hodině. Při explozi se vysypalo několik oken.Fotbalisté zrovna mířili na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů. Autobus poškodily tři exploze výbušnin ukrytých v křoví u silnice, které zranily obránce Marca Bartra a jednoho policistu. Policie hovoří o cíleném útoku na fotbalisty.

(pel)