Švédsko končí s vstřícným postojem vůči přistěhovalcům a migraci vyhlásilo stopku.

Švédsko vyhlásilo migraci stopku. Země chce být důslednější ve vyhošťování uprchlíků a do Švédska už běžence nechce dále přijímat. Další příliv přistěhovalců země prý nedopustí.

„Švédsko se nikdy nevrátí k úrovni imigrace, kterou jsme zaznamenali na podzim 2015, nikdy,“ řekl švédský premiér Stefan Löfven.

Zdůraznil také, že úřady musí zajistit, aby každý odmítnutý žadatel o azyl byl ze země deportován. Podle údajů švédské policie přitom jen ve Stockholmu žijí na 3 tisíce nelegálních přistěhovalců.

„Je to frustrující. Pokud vám odmítnou udělit vízum, tak prostě musíte zemi opustit,“ řekl.

Švédsko bylo léta známé svojí otevřenou přistěhovaleckou politikou. Proto se také během uprchlické krize stalo jedním z hlavních cílů běženců, kterých sem jen během roku 2015 přišlo přes 160 tisíc. Liberálnímu postoji má být teď konec.

Švédsko změnilo svůj postoj k masovému přijímání přistěhovalců po pátečním útoku, při kterém v centru Stockholmu 39letý Uzbek najel kamionem do davu a zabil čtyři lidi. Jak se později ukázalo, švédské úřady útočníkovi odmítly udělit povolení k pobytu, takže měl být deportován. Hledala ho sice přistěhovalecká policie, muži se ale dařilo unikat díky neustálému stěhování.

Policisté už o muži věděli delší dobu kvůli jeho účasti na extremistických fórech, nevyhodnotili jej ale jako nebezpečného. Podle zatím nepotvrzených informací ale Uzbek při výslechu přiznal, že útok provedl na základě rozkazu od ISIS jako mstu za bombardování islamistů v Sýrii.

„Bombardování Sýrie musí přestat,“ řekl podle švédských médií vyšetřovatelům.

Měl dodat, že je se svým činem spokojen.

„Dosáhl jsem toho, co jsem chtěl,“ uvedl prý při výslechu.

Podle policejních zdrojů přitom počet obětí mohl být mnohem větší, kdyby explodovala bomba naplněná hřebíky, kterou Uzbek v kamionu vezl.

Odmítnutých žadatelů o azyl s prošlým povolením pobytu žije ve Švédsku asi 12 tisíc. Navíc se podle imigračního úřadu bude jejich počet v příštích letech prudce zvyšovat. Nežádoucích osob by tak mohlo být v roce 2021 až 50 tisíc.

Policie se domnívá, že většina odmítnutých žadatelů se začne živit kriminalitou. Švédové si pamatují případ z roku 2015, kdy odmítnutný žadatel o azyl, eritrejský křesťan Abraham Ukbagabir, k smrti ubodal dva lidi. Předtím, než dostal doživotí, v rozhovorech uváděl, že právě zamítnutné povolení k pobytu ho přimělo vraždit.

(pel)