Rusko a Írán pohrozili Spojeným státům válkou kvůli útoku na vojenskou základnu v Sýrii.

Rusko a Írán hrozí Spojeným státům vyhlášením války. Americký útok na syrskou vojenskou leteckou základnu bylo prý překročení „červené“ meze a USA tím riskuje válku. Íránský prezident Hasan Rúhání obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa z pomoci „teroristickým“ skupinám v Sýrii.

„To, jak se Amerika vložila do situace v Sýrii, je překročením únosné míry. Od této chvíle budeme reagovat na jakoukoliv podobnou agresi nebo překročení mezí silou, ať už se ho dopustí kdokoliv,“ citoval deník The Independent ze společného prohlášení Moskvy a Teheránu.

Rusko a Írák tak zareagovali na páteční úder na leteckou základnu. Z též základny podle Američanů minulé úterý odstartovala letadla s chemickými zbraněmi, která zabíjela civilisty ve městě Chán Šajchún.

Asadova armáda použití chemických zbraní popřela. Rusko i Írán stojí za Syřany. Podle Moskvy nebyl incident řádně prošetřen, a úder americké armády byl proto neoprávněný. Rusové přišli s vysvětlením, že syrská letadla zasáhla sklad chemických zbraní povstalců.

Představitelé Evropské unie i Severoatlantické aliance ale takové možnosti nevěří. Organofosfátové nervové plyny nelze dlouhodobě skladovat, a navíc povstalci ani nemají technologii k jejich výrobě. Tvrdí, že toxický plyn zneužil Asad.

Rusko i Írán stojí za Syřany

Společné rusko-íránské velitelství Američanům vzkázalo, že jejich aktivitu v severní části Sýrie považuje za okupaci suverénního státu. Moskvu a Teherán prý nic neodradí od toho, aby „Sýrii osvobodily”, jinými slovy aby pomohly Asadovi porazit rebely.

Íránský prezident Hasan Rúhání obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa z pomoci „teroristickým“ skupinám v Sýrii.

Americký ministr zahraničí Tillerson prohlásil, že k útoku v Chán Šajchúnu přispěla i nečinnost Ruska. Podle něj zde hrálo roli především selhání Ruska, které nedostálo svému závazku vyplývajícímu z úmluvy o zničení chemických zbraní v Sýrii z roku 2013.

„Ať už na tom Rusko mělo svůj podíl, nebo bylo jen neschopné, selhalo ve svých závazcích vůči mezinárodnímu společenství. Bylo garantem zneškodnění syrských chemických zbraní…ve výsledku jejich pochybení vedlo ke smrti více dětí a nevinných,“ uvedl Tillerson.

Washington podle Tillersona od Moskvy očekává, že vůči Sýrii přijme tvrdší postoj a znovu zváží své spojenectví s Asadem.

„Pokaždé, když se stane strašný útok jako v Chán Šajchúnu, je Rusko blíže nějakému stupni odpovědnosti,“ dodal Tillerson.

(pel)