Američané reagovali na severokorejské balistické testy.

Americký prezident Donald Trump dal najevo, že nebude váhat zaútočit na kteroukoliv neposlušnou zemi. Po útoku na Sýrii kvůli chemickému útoku hrozí i Severní Koreji, která si hraje s jadernými zbraněmi. Americká flotila tvořená letadlovou lodí a dalšími bojovými plavidly proto zamířila ke Korejskému poloostrovu.

Podle ministra obrany Rexe Tilersona jde o reakci na rostoucí aktivitu Kimova režimu, především v oblasti testů raket, které jsou s to nést jaderné hlavice. Tilerson uvedl, že útok v Sýrii byl důrazným varováním pro všechny země porušující mezinárodní normy.

„Hlavní hrozbou v regionu je stále Severní Korea kvůli svému bezohlednému, nezodpovědnému a destabilizujícímu programu raketových testů a snaze o dosažení jaderných zbraní,“ komentoval akci mluvčí amerického námořnictva.

Ve středu Severokorejci vystřelili balistickou raketu středního dosahu z přístavu Sinpo do vod Japonského moře. Test odsoudila Jižní Korea a Japonsko a stal se i tématem jednání při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga u amerického prezidenta. Trump se nechal slyšet, že by si USA s Kimovou Koreou poradlili i bez pomoci Číny.

(mir)