Rusové v reakci na americký úder proti vojenské základně v Sýrii začínají mluvit o třetí světové válce s využitím jaderných zbraní.

Rusko varovalo před třetí světovou válkou a použitím jaderných zbraní. Reagovalo tak na útok amerických raket Tomahawk na ruskou vojenskou základnu v Sýrii. O odpálení 59 střel na vojenskou základnu Šajrát v Sýrii rozhodl americký prezident Donald Trump. Jednalo se o odplatu za údajné použití chemických zbraní syrskou vládní armádou.

Ruské ministerstvo obrany chce podstatně posílit ruskou vojenskou přítomnost v Sýrii.

Především má jít o zlepšení protiraketové obrany syrských ozbrojených sil.

Do Sýrie by tak Rusko mohlo poslat další raketové sestavy S-400 či letouny Il-76 vybavená systémem, který dokáže včas odhalovat balistické rakety s doletem do 800 kilometrů.

Podle neoficiálních informací mohou Rusové v Sýrii rozmístit i nejnovější rakety 40N6E s doletem 400 kilometrů.

Moskva veškerou odpovědnost za případný vojenský konflikt s USA svaluje na Washington. Přímý konflikt mezi USA a Ruskem se podle ruských médií nyní jeví jako pravděpodobnější, než před americkým raketovým útokem na syrskou základnu Šajrát.

Ruský server Life.ru v této souvislosti varoval před třetí světovou válkou i použitím jaderných zbraní.

Rusové také relativizovali úspěšnost Trumpovy „raketové mise“ v Sýrii. Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova zasáhlo cíl (vojenskou základnu) pouhých 23 amerických raket Tomahawk. Přičemž 36 raket prý dopadlo neznámo kam.

Rusové také zpochybnili souvislost mezi úderem Tomahawků a údajným použitím chemických zbraní ze strany syrské armády. Američané prý svůj útok připravovali dávno před incidentem s chemickými zbraněmi.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv ve svém prohlášení připustil, že Trump svým útokem v Sýrii přiblížil USA až na hranu války s Ruskem.
„Volební mlha se zvedla. Namísto předpokládaného postupu proti společnému nepříteli Islámskému státu, Trump ukázal, že bude bojovat proti legitimní syrské vládě a to v rozporu s mezinárodním právem a bez mandátu OSN,“ prohlásil Medveděv.

Podle ruského premiéra Trump neváhá pomoci teroristům. (sfr)