Nad Libereckým krajem a městem Liberec zavlály vlajky neexistujícího Romského státu. Stalo se tak na počest Mezinárodního dne Romů.

Nad městem Libercem a celým Libereckým krajem zavlály romské vlajky. Vyvěsily je liberecký krajský úřad i Magistrát města Liberec na počet Mezinárodního dne Romů. Stalo se tak vůbec poprvé, kdy došlo k tomuto slavnostnímu aktu. Ministr Chvojka (ČSSD) vyzval celé Česko k následování tradičních romských hodnot.  

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) na počest svátku všech Romů uvedl, že „tradiční romské hodnoty, jako je například soudružnost širší rodiny, úcta ke starším a vzájemná solidarita mohou být příkladem i pro nás“.

Informoval současně, že společně s ministrem kultury a za podpory předsedy vlády podnikají kroky, které povedou k výkupu vepřína v Letech u Písku a k vybudování důstojného památníku Romů.

Vlajka vlají nad Libercem

O vyvěšení romských vlajek požádal Přípravný výbor asociace romských představitelů Libereckého kraje.

„Při příležitosti Mezinárodního dne Romů vyvěsil Liberecký kraj na svém sídle romskou vlajku. Vyjadřuje tak respekt k bohaté romské historii a kultuře,“ uvedl oficiálně Liberecký kraj.

„Jménem přípravného výboru Asociace romských představitelů Libereckého kraje, bych touto cestou velmi rád poděkoval panu Ivanovi Langrovi náměstkovi primátora města Liberec, panu primátorovi a celé radě města Liberec, že nám schválila žádost vyvěšení romské vlajky na mezinárodní den Romů,“ citoval server Romea Jana Cverčka, který poděkoval i hejtmanu Libereckého kraje Martinovi Půtovi.

Přípravný výbor se shodl na tom, že se jedná o historický okamžik, „kdy politici, zastupitelé, občané Libereckého kraje uznali, že patříme k této společnosti a my si toho velmi vážíme a děkujeme“.

„Nemáme svou zem, ale máme svou historii a národní symboly a hodnoty, které chceme udržovat. Za tuto možnost můžeme poděkovat romským předchůdcům, kteří pro nás připravili cestu ke svobodě v demokratickém zřízení,“ zdůraznil Cverčko za přípravný výbor Asociace romských představitelů Libereckého kraje.

Primátor Liberce proti vlajce
Vyvěšení romské vlajky na budově radnice města Liberec odhlasovala rada města.

Proti vyvěšení romské vlajky se postavil například liberecký primátor Tibor Batthyány (ex ANO). Naopak jeho náměstek Ivan Langr (Změna pro Liberec) nápad vyvěsit romskou vlajku přivítal,

„Jsem proti tomu, systematicky. Od toho tady město není. To by se za chvíli mohlo stát nákupčím nejenom státní vlajky, ale i vlajek různých hnutí a organizací, a budeme vyvěšovat jednu vlajku za druhou,“ prohlásil primátor Batthyány.

„Není to o tom, že by mi vadili Romové. Mám za to, že vlajka má před radnicí viset v případě protokolární události, jako jsou například mezinárodní návštěvy. Ale ne na základě toho, že je každý den jiné posvícení nebo svátek nějaké organizace,“ podotkl Batthyány.

Den Romů

Mezinárodní den Romů se slaví 8. dubna na celém světě. Romové si tak připomínají historicky první Světový romský kongres, který se konal v Orpingtonu poblíž Londýna v roce 1971. Kongres položil základy mezinárodní spolupráce Romů a romské hnutí dostalo mezinárodní a politicko-společenský rozměr.

Romové si tak každoročně připomínají společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení a spolupráci a především „romipen“ („romství“).

Ministr Chvojka: Tradiční romské hodnoty mohou být příkladem i pro nás
Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka popřál Romům příjemné prožití Mezinárodního dne Romů a upozornil na některé kroky, které v romské oblasti hodlá podnikat.

„Společně s ministrem kultury a za podpory předsedy vlády podnikáme všechny kroky, které povedou k výkupu vepřína v Letech u Písku a k vybudování důstojného památníku, na jehož tvorbě budou spolupracovat Romové s odborníky na téma romského holokaustu,“ uvedl ministr v prohlášení.

Zdůraznil, že Mezinárodní den Romů vnímá jako příležitost k oslavám a k upozornění na významné osobnosti romského kulturního a společenského života, které „přispívají ke zlepšení vzájemného soužití a k toleranci“.

„Můžeme tak snáze poznat bohatství a rozmanitost romské kultury, a také rozkrýt mnohé mýty, které ve společnosti o Romech panují,“ zdůraznil Chvojka.

„Tradiční romské hodnoty, jako je například soudružnost širší rodiny, úcta ke starším a vzájemná solidarita mohou být příkladem i pro nás,“ podotkl ministr. (sfr)