Nejsilnější vládní strany, Babišovo ANO a Sobotkova ČSSD, nemají zatím žádného vlastního kandidáta do voleb prezidenta. Sociální demokraté se rozhodli odložit referendum o vlastním prezidentském kandidátovi až na listopad. Šéf ANO Andrej Babiš odmítl podpořit kandidaturu ministra obrany Stropnického.

Vedení ČSSD rozhodlo, že referendum o tom, koho ČSSD podpoří v prezidentské volbě, se uskuteční až v listopadu. Strana dříve plánovala vypsat vnitrostranické referendum o podpoře prezidentských kandidátů na polovinu tohoto roku.

Nakonec se však ČSSD rozhodla, že se soustředí na říjnové volby do sněmovny a nebude se rozptylovat výběrem mezi prezidentskými kandidáty.

Podle premiéra není nutné s prezidentským kandidátem spěchat, protože ještě není jasné, kdo všechno bude kandidovat a komu se podaří nasbírat potřebných 50 tisíc podpisů.

„Pokládáme za dostatečné, aby ČSSD svůj názor voličům sdělila v listopadu,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předpokládá se, že se členská základna bude rozhodovat zejména mezi někdejším předsedou strany Milošem Zemanem nebo Jiřím Drahošem.

Babiš nepodpořil Stropnického

O svém vlastním kandidátovi či podpoře nezávislého aspiranta na prezidentskou funkci zatím nerozhodlo ani Babišovo ANO.

Spekulativní kandidatura ministra obrany za ANO, Martina Stropnického, se stala nejistou poté, kdy šéf hnutí Andrej Babiš prohlásil, že on osobně žádného kandidáta za hnutí ANO nenavrhne.

„Stropnický bude lídr naší kandidátky (do sněmovních voleb, pozn. redakce) v Praze a to je nejdůležitější,” uvedl Babiš.

Babiš uvedl, že hnutí má dluhy a peníze bude potřebovat na sněmovní volby.

I ANO však zatím zamýšlí rozhodnout o prezidentském kandidátovi ve vnitrostranickém referendu.

Babiš podotkl, že Stropnický o tuto funkci zájem nemá. (sfr)