Elektronické občanky s čipem budou v Česku nejspíš povinné.

Vláda si české občany nejspíš očipuje. Stát chce od roku 2018 povinně zavést elektronické občanské průkazy s čipem. Občanky by nově byly zdarma, ne za pět stovek, tak jako dosud. 

Poslanecká sněmovna kývla na to, že stát bude moci zavést plošně občanské průkazy s čipem. Novelu nyní musí schválit ještě Senát.

„Bude to pomáhat v elektronické identifikaci. Je to další krok k elektronizaci správy,“ vysvětloval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Proti němu vystoupil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který podotkl, že novela nemá smysl, protože se bude muset vzápětí měnit kvůli technickým úpravám.

„Teď bude čip zdarma, ale na nic. Už v minulém čtení jste přiznal, že bude potřeba ten zákon hned novelizovat. Proč ho nechcete opravit ještě teď?“ protestoval marně předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura, který předlohu navrhl vrátit do druhého čtení.

Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. Aktuálně mohou lidé buď zaplatit 500 korun za průkaz s čipem, nebo si ho pořídit zdarma bez čipu.

Každý čip občanského průkazu bude mít podle záměru takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Lidé by mohli dokumenty podávat přímo z domova a nemuseli by na úřad. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis.

(pel)