Spojené státy zaútočily na vojenskou základnu Šajrát v Sýrii. Americká armáda vypálila z torpédoborců ve Středozemním moři 59 střel Tomahawk s plochou dráhou letu.

Spojené státy zaútočily na Sýrii. Na základnu syrského prezidenta Bašára Asada v provincii Homs vypálila americká armáda 59 střel Tomahawk s plochou dráhou letu. Ze stejné základny byl podle amerického prezidenta Donalda Trumpa proveden chemický útok ve městě Chán Šajchún, kde zemřelo více než 70 civilistů včetně dvou desítek dětí. 

Spojené státy vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle Pentagonu střel bylo 59.

Cílem byla základna syrských sil Šajrát na západě země. Tomahawky byly vypáleny z torpédoborců USS Porter a USS Ross na letouny, letecké kryty, skladiště, muniční sklady, systémy protiletecké obrany a radary.

Americký prezident Donald Trump potvrdil, že cílený útok na leteckou základnu v Sýrii nařídil.

„Bašár Asad zahájil strašlivý útok chemickými zbraněmi na nevinné civilisty. Za použití smrtícího nervového plynu Asad zadusil životy bezmocných mužů, žen a dětí. Pro mnoho lidí to byla pomalá a brutální smrt. Dokonce i krásná nemluvňata byla při tomto barbarském útoku krutě zabita. Žádné dítě Boží by nemělo utrpět takovou hrůzu,“ uvedl Trump v oficiálním prohlášení.

Podle něj byl ze základny vedený chemický útok na Chán Šajchún. „Civilizované národy“ prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze „ukončit masakr a krveprolití v Sýrii“. Útok je podle něj v „životním národním bezpečnostním zájmu“ Spojených států.

Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku na zabíjení nevinných civilistů, podle něj není pochyb.

Trump přitom naznačil, že nebude sedět nečinně, když odsoudil rozhodnutí svého předchůdce Baracka Obamy v Sýrii vojensky neintervenovat ani poté, co byl použit chemický plyn proti civilistům v Ghútě.

Nynější americký prezident prohlásil, že Obamovo rozhodnutí nasměrovalo vývoj událostí špatným směrem, a to nejenom v Sýrii, ale i jinde ve světě.

Trumpa k útoku vyzvala i Clintonová

K úderu na Asada vyzývala i rivalka Donalda Trumpa z prezidentské kampaně Hillary Clintonová.

„Opravdu věřím, že bychom Asadovi měli vzít jeho letiště a zabránit mu, aby bombardoval nevinné lidi a shazoval na ně sarin,“ uvedla Clintonová.

Poznamenala rovněž, že už dříve podporovala bezletové zóny nad Sýrií poté, co opustila kabinet Baracka Obamy, který s tím naopak nesouhlasil. Tvrdší postup proti Asadovi prý prosazovala ještě v době, kdy byla ve funkci ministryně zahraničí.

Syrská vláda prostřednictvím státní televize útok odsoudila jako „agresi“ a bez dalších podrobností potvrdila, že na vojenskou základnu dopadlo „množství střel“.

Guvernér provincie Homs Talál Barází potvrdil, že zemřelo nejméně pět lidí, které označil za mučedníky, a podotkl, že základna sloužila k operacím proti radikálům z Islámského státu. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) je základna zničena a mezi oběťmi je také syrský generál.

Moskva útok odsoudila 

Spojené státy podle Pentagonu o chystaném útoku informovaly i Rusko a útok byl podle britského ministra obrany Michaela Fallona pečlivě plánovaný tak, aby nezasáhl ruský personál. Pentagon před útokem včas varoval i ruské vojenské velení, které Damašek na syrském bojišti aktivně podporuje.

Mluvčí kremlu Dmitrij Peskov v prohlášení zdůraznil, že syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní. Připomněl přitom, že zničení všech syrských chemických zbraní potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

„Naprosté ignorování faktů o použití chemických zbraní teroristy podle Putinova názoru jen podstatně zhoršuje situaci,“ dodal.

Ruská podpora režimu syrského prezidenta Bašára Asada není podle něj bezpodmínečná.

„Bezpodmínečná podpora není v současném světě možná. Není pravda, že Moskva může přesvědčit Asada o čemkoliv chce. To je úplná lež,“ řekl mluvčí Peskov agentuře AP.

Sýrie a Rusko nicméně mají podle Peskova „vztah založený na spolupráci, výměně názorů a plné vzájemné podpoře“.

Asadova armáda je navíc dle názoru Ruska jedinou silou v zemi, která dokáže čelit teroristům. Než Rada bezpečnosti OSN podnikne jakékoliv kroky, žádá Moskva plné vyšetření incidentu v Chán Šajchúnu. Jakýkoliv jiný postup by byl podle Rusů v rozporu s mezinárodním právem.

To, že chemický útok podnikly letadla syrské armády věrné Asadovi, tvrdí Turci a nepřímo také evropští a američtí lídři.

Rusko oznámilo, že syrské letectvo sice podniklo nálet, chemické zbraně ale nepoužilo. Pumy prý nedopatřením spadly na muniční sklad povstalců, z něhož chemikálie unikly.

(pel)