Podle syrské armády se USA útokem na základnu u Homsu staly partnerem Islámského státu a teroristů.

Syrská armáda označila americký útok na svou leteckou základnu u Homsu za agresi, která  z USA činí „partnera“ organizace Islámský stát (IS) a dalších teroristických organizací. Odpovědí syrské vlády bude pokračování v boji proti terorismu a za bezpečnost v celé Sýrii.

Ruský prezident Vladimir Putin podle svého mluvčího označil americký zásah v Sýrii za „agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou“.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že neví o žádných obětech mezi ruskými vojáky na základně v Sýrii. Nálet přirovnal k invazi do Iráku.

„Připomíná to situaci v roce 2003, kdy Spojené státy a Británie spolu se svými spojenci vtrhly do Iráku bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN,“ řekl.

Mluvčí kremlu Dmitrij Peskov v prohlášení zdůraznil, že syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní. Připomněl přitom, že zničení všech syrských chemických zbraní potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

„Naprosté ignorování faktů o použití chemických zbraní teroristy podle Putinova názoru jen podstatně zhoršuje situaci,“ dodal.

Kreml podle něj lituje, že Trump před volbami sliboval boj proti terorismu, ale „dopadlo to přesně naopak“, když nálet prospěl teroristům. Americký útok podle mluvčího také výrazně zvýšil riziko incidentů mezi ruskými a americkými letouny.

Ruská podpora Asada není bezpodmínečná

„Bezpodmínečná podpora není v současném světě možná. Není pravda, že Moskva může přesvědčit Asada o čemkoliv chce. To je úplná lež,“ řekl mluvčí Peskov.

Po americkém náletu Rusko oznámilo, že pozastavuje platnost ujednání s Američany ohledně zabránění incidentům při letech nad Sýrií. Podle Kremlu Moskva nezavře komunikační kanál s USA, ale skončí s výměnou informací.

Americký prezident Donald Trump v reakci na chemický útok v Sýrii označil Asada za hlavního aktéra dění. Potvrdil, že nařídil cílený útok na leteckou základnu v Sýrii, z níž byl podle něj veden chemický útok na město Chán Šajchún v provincii Idlib. „Civilizované národy“ prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze „ukončit masakr a krveprolití v Sýrii“.

Úřad prezidenta Asada označil americký útok za nezodpovědný a krátkozraký. Podle něj tato americká „agrese“ jen podpořila rozhodnost syrského režimu zakročit zvýšeným tempem proti „teroristům“.

Evropa útok Trumpa podpořila

Americký úder naopak podpořily západní země, Saúdská Arábie, Turecko, Japonsko a Čína, která současně varovala před další eskalací konfliktu.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je americký útok snahou ukázat,  že nikomu neprojde použití zbraní hromadného ničení.

„Připustit, že se budou používat zbraně chemické, biologické nebo nedej bůh jaderné, je strašná představa. Rozumím tomu, že je jasná snaha dát najevo, že tohle je něco, co se bude trestat. Útok těmi tomahawky vypadá jako úder do zubů,“ řekl Zaorálek.

„EU bude spolupracovat s USA, aby skoncovala s brutalitou v Sýrii,“ uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jsou nálety USA pozitivním krokem, ale ne dostatečným. Doufá, že nálet na syrskou základnu znamená začátek aktivního zapojení USA do války. Tento útok dal podle něj najevo, že konečně nadešel čas na uskutečnění vážných kroků, které přinesou výsledek, tedy které ochrání syrské obyvatelstvo.

Německá kancléřka Angela Merkelová úder považuje za „pochopitelný.“

(pel)