Češi, kteří letos vyrazí do Chorvatska, se musí připravit na dlouhé čekání a fronty na hranicích. Celníci nově budou stavět každé auto, které přes hranici pojede. Země Evropské unie (EU) totiž obnovily hraniční kontroly se státy, které nejsou členy schengenského prostoru. Čechů se nejcitelněji dotknou kontroly na hranicích Slovinska a Maďarska s Chorvatskem. Až dosud byly na slovinsko-chorvatské hranici vstupní i výstupní kontroly víceméně namátkové.

Doposud nebyli lidé ze zemí EU při odjezdu ze schengenského prostoru nijak zvlášť kontrolováni. Nyní ale bude všechno jinak. Kontrola všech řidičů bude důsledně prováděna jak při příjezdu do prostoru, tak při odjezdu z něj. V něm ale Chorvatsko, kam každoročně zamíří desítky tisíc českých turistů, zatím není.

„Na hraničních přechodech budou důsledně kontrolováni všichni, včetně občanů EU, a to na vstupu i výstupu z EU. Dle dostupných informací nebude přistoupeno ke zjednodušení kontrol ani v době svátků či turistické sezóny,“ uvedla česká diplomacie.

Češi budou moci do Chorvatska nadále cestovat na platný cestovní pas nebo občanský průkaz. Celníci však budou stavět každé auto, které přes hranici pojede. Dosud byly kontroly spíše namátkové.

Doklady budou porovnávány se schengenským informačním systémem i databází Interpolu. Současně projdou rychlou kontrolou skenerem i státní poznávací značky. Dá se tedy očekávat, že se zvláště v letních měsících budou na hraničních přechodech tvořit dlouhé kolony.

Chorvatsko je pro Čechy destinací číslo jedna. Loni do něj zavítalo na 828 tisíc lidí, což byl meziroční skok o 15 procent.

Hlavním důvodem přísnějších kontrol je snaha odhalit případné teroristy nebo jejich pomocníky.

Několik tisíc občanů zemí EU v minulých letech odjelo do Sýrie, kde se připojili k džihádistické organizaci Islámský stát. Řada z nich se postupně vrací zpět. Podle odborníků by se v Evropě mohli pokusit o teroristické útoky.

Systematické kontroly všech lidí, kteří do schengenského prostoru přijíždějí nebo z něj odjíždějí, by měly země EU provádět na všech hranicích. Tedy vzdušných, námořních i pozemních.

Podobné zdržení, které na cestující čeká na hranicích s Chorvatskem, se týká také například hranice Maďarska s Rumunskem či Ukrajinou. Členy schengenského systému nejsou ani státy jako je Bulharsko, Srbsko nebo Kypr. Hranic s Českou republikou se kontroly nedotknou.

(pel)