Intervence České národní banky skončily, koruna začala posilovat.

Česká národní banka (ČNB) ukončila režim devizových intervencí. Koruna začala posilovat a může se dostat až pod hranici 27 korun za euro. Posílení koruny může mít vliv na ceny dováženého zboží, zejména nových modelů elektroniky. Zlevnit by mohla v létě i část „last minute“ zájezdů a zimní exotické dovolené.

Bankovní rada rozhodla o ukončení intervencí na mimořádném měnově-politickém zasedání.

„Na základě důkladného posouzení dostupných makroekonomických dat bankovní rada usoudila, že došlo k udržitelnému plnění dvouprocentního inflačního cíle do budoucna,“ uvedl Jiří Rusnok, guvernér ČNB.

Udržovat kurzový závazek 27 koruny za euro tak podle ČNB již není nutné. Podle Rusnoka je nyní možné očekávat výkyvy kurzu podle nabídky a poptávky.

„ČNB je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat,“ dodal.

Koruna se po oznámení konce režimu devizových intervencí pohybuje pod hranicí 27 Kč/EUR. V prvních minutách byl kurz výrazně rozkolísaný a krátkodobě se dostal téměř na 27,13 Kč/EUR. Poté ale koruna trvale posilovala a maximem bylo 26,67 Kč/EUR.

Rozkolísání kurzu koruny analytici očekávali

„V horizontu do konce roku čekáme posílení koruny směrem k 26 korunám za euro. Kurz ovšem zůstává pod vlivem předchozích intervencí ČNB,“ sdělil investiční analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka čekají teď exportéry horší časy. Firmy, které výhody intervenčního režimu využily k investicím a posílení konkurenceschopnosti, by to však podle něj nijak existenčně ohrozit nemělo.

Očekávané posílení koruny po dnešním ukončení devizových intervencí může mít vliv na ceny dováženého zboží, zejména nových modelů elektroniky. Zlevnit by mohla v létě i část „last minute“ zájezdů a zimní exotické dovolené. Silnější česká měna ale bude mít negativní vliv na příjezdovou turistiku, vyplývá ze zjištění mezi obchodníky a cestovními kancelářemi.

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce března intervenovala v objemu zhruba dva bilióny korun.

(pel)