V příjmech ministra financí Andreje Babiše jsou chyby a nesrovnalosti, rozhodl výbor. Vicepremiérovi hrozí pokuta 50 tisíc korun.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) má podle sněmovního mandátového a imunitního výboru v majetkovém přiznání nesrovnalosti a chyby. V čestných prohlášeních navíc nebyly vyplněny správně všechny údaje. Úřad by Babišovi mohl uložit podle zákona o střetu zájmů až padesátitisícovou pokutu.

„Výbor se usnesl, že v majetkovém přiznání Andreje Babiše za období 2014 a 2015 jsou nepřesné údaje. Věc nyní postoupí k prošetření městskému úřadu kvůli možnému přestupku,“ uvedl místopředseda Martin Plíšek (TOP 09).

Pokud Městský úřad v Černošicích skutečně zahájí řízení, mohl by ministrovi uložit podle zákona o střetu zájmů pokutu až 50 tisíc korun.

„Mandátový a imunitní výbor konstatoval, že v čestných prohlášeních ministra financí nebyly vyplněny správně všechny údaje,” uvedla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

Kvůli nesrovnalostem v přiznaných příjmech hnal Babiše před mandátový výbor šéf kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

„V čestném prohlášení jsou příjmy něco málo přes 200 miliónů korun, původně tam je napsáno, že to je po zdanění, pak pan ministr řekl, že to bylo před zdaněním. Ale v auditech je 244 miliónů korun před zdaněním a 175 miliónů po zdanění. Ani v jednom případě ta čísla nesedí,“ vysvětloval Koníček.

Výbor řešil nesoulad mezi údaji, které Babiš napsal do oznámení o příjmech, a těmi, jež zveřejnil v nedávné prověrce svých příjmů. Babiš pochybení odmítá, rozdíly podle něj vyplývají z podstaty a odlišného účelu obou dokumentů. Čísla uváděná v majetkovém přiznání už z principu nemohou odpovídat údajům z prověrky, která zahrnuje i data z daňových přiznání, uvedl Babiš v dopise, který zveřejnil na svém twitteru.

(pel)