Europarlament dal Londýnu nůž na krk: buď přijme Velká Británie při brexitu podmínky stanovené Evropskou unií nebo bude zrušen volný obchod.

Evropský parlament dal Velké Británií nůž na krk. Europoslanci totiž odhlasovali tvrdé podmínky pro brexit. Londýn musí přijmout vše, co mu EU nadiktuje, jinak nemůže počítat s volným obchodem. Pro teto přístup vůči Británii byla většina europarlamentu. Opoziční britský europoslanec Nigel Farage označil europarlament za mafii.

Evropský parlament, který má rozhodující slovo při schvalování dohody s Londýnem, schválil priority pro vyjednávání o brexitu. Jako podmínku Británii stanovil dodržování všech čtyř hlavních svobod Evropské unie, což jsou volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.

Vedle toho po Británii žádá splnit všechny finanční závazky vůči unii, umožnit pokračování společné bezpečnostní politiky a zaručit, že na hranicích s Irskem nezavede povinná víza.

Rezoluci s těmito podmínkami schválil Evropský parlament drtivou většinou 516 hlasů. Rezoluci podpořili lidovci, socialisté, liberálové a Zelení.

Proti bylo 133 poslanců především z euroskeptických frakcí. Opoziční Nigel Farage (UKIP) označil předložené podmínky za „zcela nepřijatelné“. Europoslance přirovnal k „mafii“.

Z rezoluce plyne, že Velká Británie buď přijme podmínky Evropské unie, nebo bude ukončen volný obchod mezi EU a ostrovním královstvím.

Britská premiérka Mayová právě pro tento případ oznámila už v lednu stanovisko vlády. Z něj plyne, že pokud by EU neposkytla přijatelné podmínky, Británie odejde z EU i bez jakékoliv dohody. Následně by pak přeměnila zemi v daňový ráj po vzoru Singapuru.

Navíc by snížila korporátní daň britským firmám, čímž by znevýhodnila vývozce z členských zemí unie.

Europarlament současně potvrdil, že Španělsko bude mít právo veta v otázce budoucího statusu Gibraltaru, o který vede s Londýnem dlouhodobě spory.

Europoslanci také požadují, aby případná dohoda o vystoupení Británie z EU vstoupila v platnost v dostatečném předstihu před volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční v květnu 2019. (sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

Brexitový Sobotka hájí zájmy poraženého Bruselu, nikoliv zájmy domácí ekonomiky