Maďarská vláda chce vyhnat ze země Sorosovu Středoevropskou univerzitu.

Multimiliardáře a finančního spekulanta Sorose ženou pryč z Maďarska. Orbánova vláda prosadila zákon, který v Maďarsku zakázal působení zahraničních škol. Jeho cílem zjevně bylo vypudit ze země Středoevropskou univerzitu (CEU), kterou založil a sponzoruje George Soros. Ten dlouhodobě kritizoval Orbánovu vládu.

Maďarský parlament schválil novelu zákona, která omezuje působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi. Zabránit schválení zákona se nepodařilo ani spuštěním sirény na protest proti zákonu.

Novela obsahuje například povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu. Zákon nově stanoví, že zahraniční univerzity mohou v Maďarsku udělovat tituly pouze v případě, že vlády Maďarska a příslušné země (v případě CEU jde o Spojené státy) podepíší během půl roku od nabytí platnosti zákona odpovídající dohodu.

Orbán v pondělí uvedl, že je připraven jednat se Spojenými státy o budoucnosti CEU. Ta má čas do února příštího roku k tomu, aby vyhověla podmínkám stanoveným zákonem.

Proti vládnímu zákonu neděli demonstrovaly tisíce maďarských a zahraničních studentů i profesorů. Obávají se, že zákon univerzitu donutí k odchodu z Maďarska.

Maďarský premiér Orbán obviňuje Sorose z toho, že chce prostřednictvím finanční podpory některých organizací tajně ovlivňovat maďarskou politiku.

Orbán také prohlásil, že CEU porušovala předpisy při udělování diplomů. To však CEU odmítá.

Nobelisté protestují

Podporu CEU vyjádřili maďarští vědci a výukové organizace, a také více než 500 předních mezinárodních akademických pracovníků, včetně 17 laureátů Nobelovy ceny. Výhrady k nové legislativě vyjádřilo také americké ministerstvo zahraničí.

Proti novele, „která má znemožnit působení zahraničních akademiků a vědců v Maďarsku a která bude mít za faktický zánik nejlepší maďarské univerzity, Středoevropské univerzity v Budapešti“, se v otevřeném dopise adresovaném premiérovi Orbánovi vyslovili i zástupci českých vzdělávacích a kulturních institucí.

CEU vznikla i v Praze

Středoevropská univerzita (anglicky Central European University, CEU) je mezinárodní soukromá univerzita, kterou roku 1991 podle amerických vzorů založil a financuje George Soros. Nabízí magisterské a doktorské studium v anglickém jazyce, a to v matematice, v právu, ve společenských, humanitních a ekonomických vědách.

Univerzita má přes 1500 studentů ze 100 zemí (z toho přes 400 doktorských) a přes 300 učitelů ze 30 zemí.

Po pádu železné opony byla roku 1991 založena současně v Budapešti a v Praze.

Pro neshody s českými politiky byla roku 1996 i pražská část s bohatou knihovnou přesunuta do Budapešti.

Roku 2007 odstoupil Soros z funkce předsedy správní rady a nahradil jej L. Botstein.

Roku 2009 byl na místo rektora za odstupujícího historika vědy prof. Yehudu Elkanu zvolen právník prof. John Shattuck, bývalý spolupracovník presidenta Clintona a v letech 1998–2000 velvyslanec USA v Praze. (sfr)