V Bruselu se začínají radovat: S protiunijní prezidentskou kandidátkou Marine Le Penovou je zřejmě konec. Šance předsedkyně Národní Fronty na vítězství v prezidentských volbách ve Francii povážlivě klesají. V průzkumech ji totiž dostihl někdejší socialistický ministr Emmanuel Macron.

Macron by tak mohl Le Penovou porazit i v prvním kole prezidentských voleb. S tím, že v kole druhém, kam by postoupil společně s druhou Le Penovou, by kandidátku protimigrační a protiunijní Národní fronty porazil díky podpoře ostatních poražených kandidátů.

Právě to naznačil nejnovější předvolební průzkum, ve kterém se Macron vyšvihl do čela peletonu prezidentských kandidátů. Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších předvolebních průzkumů vůbec, který si nechal zpracovat deník Le Monde na vzorku více než 14 tisíc respondentů.

Na druhém místě v tomto průzkumu skončila předsedkyně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Jasným favoritem francouzské prezidentské volby se tak stává bývalý člen socialistické vlády Francoise Hollandea. Macron nyní vystupuje jako nezávislý centrista stojící v čele účelově založeného hnutí En Marche! (Kupředu!)

Le Penová v průzkumech před francouzskými prezidentskými volbami dlouhou dobu vedla a podle všeho měla první kolo prezidentských voleb vyhrát.

Nyní ji však dostihl Macron. Oba vedoucí kandidáti získali v průzkumu 25 procent hlasů.

Z průzkumu vyplynulo, že Macron by ve druhém kole porazil Le Penovou poměrem 61 ku 39 procentům.

Konzervativní kandidát Francois Fillon, který byl původně favoritem druhého kola, by se ziskem 17,5 procenta skončil až na třetím místě.

Na funkci francouzského prezidenta kandiduje celkem 11 politiků, kteří získali potřebných alespoň 500 podpisů od volených zástupců.

První kolo voleb se koná 23. dubna. Druhé kolo proběhne 7. května. (sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

EU se třese hrůzou před zvolením Le Penové prezidentkou. Frexit by znamenal konec Unie