Stanicí metra v Petrohradě otřásl výbuch. Zemřelo nejméně 9 lidí. Ve městě byl v době exploze i prezident Vladimir Putin.

Metrem v Petrohradě otřásl silný výbuch. Ve městě byl v době exploze i ruský prezident Vladimir Putin. Zemřelo nejméně 9 lidí. Dalších zhruba 50 lidí je zraněných. Všeruská asociace pojišťoven přislíbila, že dá pozůstalým dva miliony rublů.

Ve vagónu vlaku petrohradského metra, projíždějícího mezi stanicemi „Senné náměstí“ a „Technologický institut“, se ozval kolem 14:30 SEČ výbuch. Původně některé ruské zdroje hovořily dokonce o dvou explozích. Zmíněné stanice se nacházejí v centru města.

Podle dostupných informací zemřelo při výbuchu nejméně 9 lidí, z toho jedno dítě. Dalších zhruba 50 osob bylo zraněno.

Ruská média zveřejnila snímky, na nichž jsou dveře vagonu silně prohnuté ven a na nástupišti leží zakrvácení lidé. Podle svědků a nahrávek z mobilních telefonů bylo metro silně zadýmené.

Výbušné zařízení zanechal pachatel ve vagónu metra, nešlo tedy pravděpodobně o sebevražedného útočníka. Podle neoficiálních informací šlo o nálož naplněnou ostrými předměty.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina, který se v Petrohradě účastnil mediální konference, prověřují ruské úřady variantu, že šlo o teroristický útok. Exploze se měla ozvat asi 15 minut před koncem jeho projevu. Všeruská asociace pojišťoven přislíbila, že dá pozůstalým dva miliony rublů.

„Místní a federální úřady přijmou všechna potřebná opatření, aby pomohly rodinám zemřelých a zraněných,“ uvedl Putin.

Uzavřeny jsou všechny stanice metra, cestující byli evakuováni. Celý provoz metra se zastavil, posílená bezpečnostní opatření platí v celém městě. Zvýšená pohotovost platí i v Moskvě, zejména ve veřejné dopravě. Explozi potvrdila i Národní protiteroristická komise.

(pel)