Izraelský velvyslanec Daniel Meron navštívil předního českého vývojáře a výrobce radarů a speciálních elektronických systémů společnost Retia.

Izraelský velvyslanec Daniel Meron navštívil předního českého vývojáře a výrobce radarů a speciálních elektronických systémů společnost Retia. Návštěva mimo jiné souvisela s připravovanou spoluprací zbrojařského podniku s izraelským státním podnikem Elta Systems na dodávkách nových radarů kategorie MADR pro českou armádu.

„Je pro nás velká čest uvítat nového izraelského velvyslance v našem podniku. Když jsme zakládali podnik v roce 1993 na zelené louce, ani jsme nesnili o tom, že jednou budeme spolupracovat na projektech se špičkovým světovým výrobcem radarů, jakým je Elta Systems, a že k nám budou jezdit na návštěvy vysoce postavení diplomaté,“ uvedl Pavel Mužák, technický ředitel.

Podle něj se jedná o úspěch celého týmu Retia a důkaz schopností českého elektrotechnického průmyslu.

Izraelský velvyslanec během návštěvy poukázal na fakt, že spolupráce české společnosti Retia s izraelskou Eltou nebude jen běžným průmyslovým projektem. Dodávka radarů pro protivzdušnouobranu státu je záležitostí strategické spolupráce, která znamená významné prohloubení vztahu mezi Českem a Izraelem na poli obrany a bezpečnosti.

Izraelskou nabídku na dodávku osmi radarů kategorie MADR pro Armádu ČR vybrala na konci loňského roku česká vláda. V současné době probíhají mezi týmy izraelského a českého ministerstva obrany jednání o mezistátní smlouvě a o podrobnostech výroby a dodávek radarů.

(pel)