Vojáci by od července mohli dostat přidáno. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) už návrh předložil ministerstvu financí.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se chystá zvýšit platy vojákům. Chce to stihnout ještě do července letošního roku. Návrh už předložil na ministerstvo financí.

„V souvislosti s navýšením platů policistů a dalších bezpečnostních složek nesmíme zapomenout na vojáky. Toto téma jsem už otevřel na vládě,“ uvedl Stropnický.

Stropnický dodal, že jeho úřad intenzivně jedná s ministerstvem financí, aby vojáci dostali přidáno ještě letos, ideálně od poloviny roku. Vláda už rozhodla, že se od července zvýší platy policistů, hasičů, celníků či vězeňských dozorců o deset procent.

Záměr zvýšení mezd vojáků potvrdilo i tiskové oddělení ministerstva obrany.

„Ministerstvo obrany připravuje návrh na valorizaci platů vojáků z povolání s předpokládanou účinností k 1. červenci 2017. O konkrétních parametrech tohoto návrhu v současné době jednáme s ministerstvem financí,“ uvedl Vladimír Lukovský z tiskového oddělení.

Vojákům se, stejně jako dalším státním zaměstnancům, naposledy platy zvyšovaly na konci loňského roku. Od listopadu se jim služební tarify zvedly o čtyři procenta. K 1. lednu letošního roku sloužilo v resortu obrany podle statistik zveřejněných na armádním webu 23 184 profesionálních vojáků.

(pel)