Objevitelé klíčových technologií digitálního zobrazování obdrželi cenu královny Alžběty za inženýrství. Cena královny Alžběty (Queen Elizabeth Prize) je neprestižnějším oceněním udělovaným za klíčové objevy v oblasti moderních technologií.

Cena je udělována jednou za dva roky a dotována jedním milionem liber, což je asi o třetinu více než odměna za Nobelovu cenu, kde laureát obdrží 8 milionů švédských korun.

Cena byla udělena čtyřem vědcům, kteří rozhodující měrou přispěli ke vzniku senzorů pro digitální zachycení a zpracování obrazu a jejich širokému uplatnění v každodenním životě.

Oceněnými se stali Michael Tompsett, Angličan pracující v USA a dva Američané, Eric Fossum a George Smith.

Čtvrtým oceněným je Japonec Nobukazu Teranishi.

Jejich objevy vznikající v průběhu tří desetiletí transformovaly naši schopnost zachytit a uchovat dění kolem nás. Odhaduje se, že nyní vzniká každý den 3 miliardy snímků a každou sekundu je vyrobeno přibližně 100 digitálních kamer.

Digitální revoluce v zachycení obrazu byla zahájena na začátku 70-tých letech, když George Smith a nyní již zemřelý Willard Boyle objevili způsob uchování informace pomocí posuvného registru s vázanými náboji – CCD (couple charged device).

Oba byli za tento objev ocenění v roce 2009 Nobelovou cenou za fyziku. Jejich kolega z Bellových laboratoří Michael Tompsett následně objevil, jak použít CCD pro zachycení fotonů a převodu jimi nesené informace na elektrický signál.

Profesor Nobukazu Teranishi, pracující pro japonskou společnost NEC, v 80-tých letech objevil moderní fotodiodu PPD (pinned photodiode), která výrazně zredukovala rozměry světlo zachycujících pixelů a také podstatně zlepšila kvalitu obrazu.

Fotodioda PPD je v současné době součástí prakticky všech detektorů CCD a CIS.

Profesor Eric Fossum objevil v 90-tých letech způsob zachycení a přeměny obrazu na elektrických signál pomocí senzoru na bázi technologie CMOS, využívané pro výrobu integrovaných obvodů.

CMOS image sensor (CIS) je integrovaný obvod, kde každý pixel obsahuje foto diodu PPD a aktivní zesilovač. Tato technologie, původně vyvinutá pro kamery na družicích NASA, nyní slouží ve většině telefonních a webových kamer.

Profesor Fossum, který nyní pracuje na Dartmouth University, slibuje další významné objevy. Jeho tým vyvíjí senzor s miliardou pixelů na jednom čipu, který bude schopen zachytit každý jednotlivý dopadající foton. Výkony digitálních kamer by se tak měly dále podstatně zlepšovat. (mar)