Podle posledních předvolebních průzkumů má Wildersova Strana pro svobodu v Nizozemsku podporu skoro 30 % občanů rozhodnutých jít k volbám. Wilders požaduje vystoupení Nizozemska z EU, zavedení přímé demokracie a úplnou de-islamizaci země.

Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders a jeho Strana pro svobodu (Partij voor de Vrijheid, PVV) směřují k jasnému volebnímu vítězství v nadcházejících nizozemských parlamentních volbách, které se mají konat 15. března. Nejnovější předvolební průzkum dal Wildersovi a jeho straně téměř 30 procent.

Wildersova Strana pro svobodu prosazuje zavedení kontrol na hranicích, úplnou de-islamizaci Nizozemska a odesílání migrantů zpět do země jejich původu.

Dále žádá vystoupení Nizozemska z Evropské unie, zavedení přímé demokracie pomocí závazných referend, ale třeba i ukončení státních dotací pro ekologickou výrobu elektřiny a snížení daní.

Podle posledních průzkumů má Strana pro svobodu podporu skoro 30 % občanů rozhodnutých jít k volbám.

Většina voličů však zůstává nerozhodnuta a zdá se, že váhá mezi volbou tradičních stran a ostře opoziční Wildersovy Strany pro svobodu, která se jasně vymezuje proti stávajícímu politickému establishmentu.

Současný volební model slibuje zástupcům Wildersova uskupení PVV celkem 35 křesel ve 150 členném parlamentu.

I když se tak PVV stane s převahou nejsilnější stranou, nemá Geert Wilders křeslo budoucího nizozemského premiéra jisté. Do parlamentu by se mohlo dostat až 9 dalších stran a vyjednání koalice bude velmi těžké.

Jak uvedly britské Daily Mail, vystoupení Nizozemska z EU by bylo pro tuto organizaci patrně smrtelnou ranou. Země, která je jedním z původních šesti zakládajících členů a přispívá do unijního rozpočtu 6 miliardami eur, je jedním z klíčových členů unie, bez kterého by nemělo už smysl dál v projektu pokračovat. (sfr)