Předsedkyně francouzské Národní fronty oficiálně zahájila kampaň, ve které bude usilovat o zvolení prezidentkou Francie. Za hlavní hrozbu pro svoji zemi označila islámský fundamentalismus, ale také ekonomickou globalizaci.

Závoje muslimských žen, mešity a muslimské modlitby v ulicích jsou nebezpečím pro Francii. Tvrdí to předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová, která zahájila oficiální kampaň za své zvolení prezidentkou Francie. Podle aktuálních průzkumů by Le Penová suverénně zvítězila v prvním kole voleb. 

Z průzkumů však zatím plyne, že v rozhodujícím druhém kole porazí Le Penovou centristický kandidát Emmanuel Macron, jehož podpoří příznivci „umírněných“ politických stran.

Marine Le Penová na víkendovém shromáždění Národní fronty v Lyonu uvedla, že Francii nejvíce ohrožují ekonomická globalizace a islámský fundamentalismus.

Šéfka Národní fronty však také prohlásila, že pro Francii jsou nepřijatelným kulturním nebezpečím „závoje, které nosí některé muslimské ženy, mešity a modlitby v ulicích“.

Varovala, že ve Francii, kde žije zhruba 5 milionů muslimů, zvítězí islámský fundamentalismus, v němž bude ženám zakázáno chodit do kaváren nebo nosit sukně.

Le Penová: Hrozí nám, že ve Francii zvítězí islámský fundamentalismus, v němž bude ženám zakázáno chodit do kaváren nebo nosit sukně.

Za své hlavní cíle označila „svobodnou, nezávislou a demokratickou zemi“. Le Penová a její Národní fronta dlouhodobě usilují o vystoupení Francie z Evropské unie.

Evropská unie podle Le Penové selhala, protože nedodržela žádný ze svých slibů. Proto chce předsedkyně Národní fronty znovu projednat členství Francie v Evropské unii a případně i vyhlásit referendum o setrvání země v EU.

Prosazovat bude také okamžité vystoupení Francie z eurozóny.

Podle Le Penové je podstatou globalizace výroba zboží otroky a následný prodej tohoto zboží nezaměstnaným. Jako řešení prosazuje „lokální revoluci“, která bude založena na „inteligentním protekcionismu“ a „ekonomickém vlastenectví“.

Prezidentská kandidátka Národní fronty chce ve Francii omezit některá práva, jako je bezplatné vzdělávání, pouze na občany Francie. Prosazuje také, aby Francie vystoupila z NATO.

První kolo prezidentských voleb ve Francii se uskuteční 23. dubna, druhé kolo (pokud v tom prvním některý kandidát nezíská většinu hlasů) proběhne 7. května. (sfr)