Robert Šlachta, bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), prohrál spor týkající se reorganizace policie. Sněmovní komise jej považuje za lháře a podvodníka, podle jejich závěrů se neprokázaly žádné politické tlaky ani záměr Šlachtu odstavit. Většina poslanců proto požaduje, aby se šéf ANO Andrej Babiš omluvil, když prohlašoval opak. Jeho hnutí využilo reorganizaci policie i jako předvolební téma u krajských voleb.

Předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie Pavel Blažek (ODS) ve sněmovně přečetl závěrečnou zprávu. V projevu řekl, že příprava sloučení protimafiánského ÚOOZ a protikorupčního ÚOKFK se značně podcenila vinou nedostatečného manažerského řízení bývalého policejního náměstka Zdeňka Laubeho.

„Nebylo prokázáno, že organizační změna byla provedena s cílem odstranit Roberta Šlachtu, omezit činnost útvarů nebo zabránit prověřování konkrétních věcí,“ řekl Blažek.

Zdůraznil ale, že „příprava byla značně podceněna a neprojednána s dotčenými subjekty“.

„Navíc forma, rychlost a minimální konzultace umožnily spekulace. Ty ale nebyly potvrzeny,“ řekl Blažek.

Otázkou podle Blažka zůstává, proč vedení policie reorganizaci neřešilo s experty, státním zastupitelstvím nebo například s výborem pro bezpečnost.

„Reorganizace je plně v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra,“ dodal.

Místopředseda komise Martin Lank však připustil, že reorganizace vyšetřování ovlivnit mohla.

„Pro mě ale zůstane s otazníkem, zda reorganizace neměla dopad na vyšetřování závažné trestné činnosti, a to se asi nikdy nedozvíme,“ prohlásil před poslanci Lank.

Blažek přednesl závěrečnou zprávu po více než půlročním vyšetřování komise, která se v souvislosti s policejní reformou zabývala podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců.

Blažek zmínil, že se komise zabývala odposlechy ze dvou kauz, z nichž vycházeli olomoučtí žalobci a které měly zpochybnit cíl změn uvnitř policie.

Komise nyní podá dvě trestní oznámení a navrhne dvě novely právních předpisů z oblasti trestního práva.

Sobotka vyzval Babiše k omluvě

Politici ČSSD po zveřejnění zprávy vyšetřovací komise tvrdí, že loňská debata o reorganizaci policie byla divadlem v režii předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

„Zpráva vyšetřovací komise vyvrátila pomluvy a lži, které se šířily kolem policejní reformy. Nic z toho, co o reformě šířil Andrej Babiš, se nepotvrdilo,“ sdělil premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Celá politická kampaň Andreje Babiše a ANO proti policejní reformě byla tedy založena na nepravdivých informacích a pomluvách. Konstrukce o spiknutí proti ÚOOZ, šířená ANO a médii patřícími Agrofertu, se dnes na základě zprávy parlamentní vyšetřovací komise zhroutila jako domeček z karet,“ dodal předseda vlády na Facebooku.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák na Twitteru uvedl, že Babiš při ní neváhal hazardovat s důvěryhodností policie. Kluby si po přečtení zprávy na plénu sněmovny vzaly hodinovou pauzu na diskusi.

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) míní, že Babiš zneužil policii k vlastnímu prospěchu.

„Netradiční politik, netradiční způsoby,“ napsal.


DOKUMENT:

Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

2017

7. volební období

44. USNESENÍ

Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny

pro prověření činnosti příslušníků Policejního prezidia České republiky, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie České republiky a státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s reorganizací Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie České republiky a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Policie České republiky k 1. srpnu 2016

z 16. schůze, která se konala dne 30. ledna 2017

Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny podle čl. 7 odst. 7, přílohy č. 1, zákona

č. 90/1995 Sb., o Jednacím řádu Poslanecké sněmovny a po rozpravě jednomyslně

p o d áv á

prostřednictvím svého předsedy Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že při manipulaci se spisem čj.: GI-TC-601-146/2014 na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci mohlo dojít ze strany státního zástupce Mgr. Petra ŠEREDY ke spáchání trestného činu, jehož důsledkem byl nezákonný únik informací.

Ověřovatel:                                                                                       Předseda:

Daniel KORTE  v. r.                                                                         Pavel BLAŽEK  v. r.

(pel)