Podle prezidenta Miloše Zemana by se audit majetku neměl týkat jen Andreje Babiše, ale i dalších politiků.

Auditem by se podle prezidenta Miloše Zemana měly prověřit nejen majetkové poměry ministra financí Andreje Babiše (ANO), ale i dalších politiků. Prezident Miloš Zeman tak reagoval na spory ohledně Babišových příjmů. Zeman, který má k Babišovi v posledních měsících blízko, se rovněž chystá podat stížnost k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o střetu zájmů, přezdívanému „lex Babiš“.

„Velmi bych si přál, aby příjmy některých našich zatím nejmenovaných politiků byly audity prověřeny se stejnou důkladností jako příjmy Andreje Babiše,“ uvedl Zeman.

„Jsou politici, kteří se mohli obohatit na různých privatizačních zakázkách a na různých poměrně podivných transakcích, které v minulých letech proběhly,“ dodal.

Zeman si zatím nemyslí, že by měl Babiš kvůli případu opustit vládu. V případě, že by k jeho odchodu z místa vicepremiéra i ministra financí došlo a za předpokladu, že by kvůli celému případu měla padnout vláda, je Zeman připravený jmenovat úřednického premiéra.

Babiš už několik týdnů čelí otázkám na nákup akcií Agrofertu za 1,48 miliardy korun, a kde na to vzal peníze. Dluhopisy mu ročně vynášejí zhruba 90 milionů korun, z čehož platí nulovou daň.

Šéf ANO nejprve mluvil o zdaněných příjmech Agrofertu, později doplnil, že měl k dispozici i miliardu příjmů, které nemusel danit.

Ministra vyzval k objasnění majetkových poměrů i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Babiš v úterý řekl, že si kvůli sporu nechá udělat dva audity svých příjmů a jejich výsledek zveřejní.

Prezident Zeman se rovněž během února chystá podat stížnost k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o střetu zájmů, který bývá přezdíván kvůli dopadu na šéfa hnutí ANO jako lex Babiš.

Zeman, který má k Babišovi v posledních měsících blízko, s novelou nesouhlasí. Zákon vetoval 19. prosince a je podle něj v rozporu s ústavním pořádkem a mezinárodními smlouvami. Ve stejný den také oznámil, že pokud poslanci veto přehlasují, podá ústavní stížnost. Poslanci jej přehlasovali v lednu.

(pel)