Spojené státy připravovaly pod vedením Baracka Obamy jaderné útoky na Vladimira Putina a vládu Ruska.

Tajné služby Spojených států zjišťovaly ve spolupráci s Pentagonem, jak co nejúčinněji atomovými zbraněmi zničit Rusko a Čínu. Studii si objednala předchozí vláda exprezidenta Baracka Obamy. Bývalý americký prezident přitom dostal Nobelovu cenu míru za „výjimečné úsilí o posílení světové diplomacie a spolupráce mezi národy“, hlavně odhodlání zbavit svět jaderných zbraní.

Dokument vzniká v době, kdy nový americký prezident Donald Trump slibuje rozšíření amerického jaderného arzenálu a zároveň nabízí Moskvě dohodu o omezení atomových zbraní.

Studii si ještě před Trumpovým nástupem do Bílého domu objednali republikánští a demokratičtí zákonodárci, kteří jsou znepokojeni geopolitickými ambicemi Pekingu a záměry ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dokument, který připravuje kancelář ředitele zpravodajských služeb a Strategické velitelství ozbrojených sil USA (STRATCOM), má vyhodnotit, do jaké míry by ruské a čínské špičky byly schopné přežít jaderný útok a pokračovat v řízení země.

Studie má také „lokalizovat nadzemní i podzemní zařízení klíčová pro politické a vojenské vedení“ a určit, v kterých z nich by se vůdci obou jaderných mocností mohli během případné války skrývat. STRATCOM, který má pod kontrolou mimo jiné zbraně hromadného ničení, by pak tyto poznatky měl zapracovat do plánů na případnou jadernou válku.

„Rusko a Čína vyvinuly značné úsilí a zdroje na to, aby zjistily, jakým způsobem válčíme, a jak narušit naše komunikační prostředky. Nesmíme ignorovat naše mezery v porozumění klíčových schopností našich protivníků,“ vysvětlil republikánský kongresman Michael Turner.

Bezpečnostní analytici v souvislosti se vznikající studií upozorňují, že cílení na nepřátelské velení je dlouhodobě součástí americké strategie pro případný atomový konflikt.

„Ruské a čínské špičky hodlají řídit jaderné síly z velitelských bunkrů ukrytých hluboko pod zemí nebo ve vnitřku hor,“ upozorňuje odborník na jaderné zbraně Bruce Blair z Princetonské univerzity.

Armáda by podle něj měla pro zastrašení nepřítele počítat s nasazením řízených střel, které mohou manévrovat kolem hor a zasáhnout velitelský bunkr z jakéhokoliv úhlu.

Donald Trump nedávno signalizoval, že americký jaderný arzenál hodlá posílit, rozšířit a modernizovat tak, aby odradil hrozby 21. století. Loni v prosinci Američany ujistil, že mu nevadí začít závody ve zbrojení.

„Všechny překonáme a vydržíme déle než všichni ostatní,“ uvedl Trump.

(pel)