Americký prezident Donald Trump nominoval soudce Neila Gorsucha z Colorada na uvolněné místo u Nejvyššího soudu. Gorsich zastává tvrdě konzervativní postoje a má v Republikánské straně silnou podporu.

Gorsuch pracuje jako federální soudce odvolacího soudu v Denveru v Coloradu. Ve věku 49 let se stane jedním z historicky nejmladších soudců Nejvyššího soudu.

Pokud bude Neil Gorsuch potvrzen Senátem, bude Nejvyšší soud po roce opět v plném počtu 9 členů. Nejvyšší soud pracuje v osmi členech už od 13. února 2016, kdy zemřel Antonin Scalia, nominovaný ještě prezidentem Reaganem.

Obstrukce Republikánů znemožnily, aby uvolněné místo zaplnil kandidát vybraný prezidentem Obamou, a tak byl posílen vliv liberálních soudců v Nejvyšším soudu.

Gorsuch, absolvent práva na Harvardu, získal doktorát z filozofie práva na Oxfordu a pracoval v minulosti jako poradce pro dva členy Nejvyššího soudu. Obecně je považován za nástupce A. Scalii, kterého označil za svůj vzor.

Svými názory vyhovuje konzervativním republikánům a je velmi skeptický k pokusům amerických liberálů rozšiřovat kontroverzní sociální práva jako jsou sňatky homosexuálů a asistované sebevraždy v americké společnosti prostřednictvím soudních rozhodnutí.

Gorsuch bude jediným protestantem v Nejvyšším soudu, kde je pět soudců katolického vyznání a tři židovského. Jinak jeho nominace uchová stávající stav, poměr mužů a žen zůstane zachován 6:3 a poměr bělochů k černochům a Hispáncům zůstane 7:1:1. Ale nejdůležitějším ukazatelem pro budoucí očekávání od Nejvyššího soudu je fakt, že nyní má soud 5 soudců nominovaných republikánskými prezidenty a jen 4 nominované demokraty.

(pel)