Ministr financí Andrej Babiš (ANO) není schopen vysvětlit nesrovnalosti ve svých příjmech.

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš není schopen vysvětlit, kde vzal 1,5 miliardy korun na nákup dluhopisů Agrofertu. Babiš sice nabízí různá vysvětlení, spíše se do nich ale zamotává. 

Premiér Bohuslav Sobotka ministra financí vyzval, aby příjmy na nákup dluhopisů Agrofertu vysvětlil. Sobotku již předtím vyzvala ODS, aby k tomu Babiše donutil. Straně vadí okolnosti nákupu od daní osvobozených dluhopisů Agrofertu.

„Naše vláda fungovala tři roky bez skandálu a byl bych rád, kdyby to tak zůstalo i nadále. Ministr financí by měl proto co nejdříve celou věc transparentně vysvětlit a neposkytovat prostor pro útoky opozice na svou osobu i na vládu jako celek,“ uvedl Sobotka.

Podle Petra Fialy (ODS) nemůže být ministrem financí člověk, který na jedné straně nutí občany plnit různé povinnosti, přičemž podle Fialy existují nejasnosti o jeho příjmech a stavu jeho financí.

Do Babiše rýpe i jeho předchůdce v křesle ministra, šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Skončí i tohle pouhým křikem Andreje Babiše, že všichni kromě něho lžou a ‚kradnú‘? Nebo ho koaliční partneři vyzvou, ať to jednoznačně vyjasní, nebo odejde?“ uvedl s tím, že jde o odpovědnost za společnou vládu.

Dluhopisy mu vynášejí miliony, daň ale neplatí

Babiš už několik týdnů čelí otázkám na nákup akcií Agrofertu za 1,48 miliardy korun, a kde na to vzal peníze. Dluhopisy mu ročně vynášejí zhruba 90 milionů korun, z čehož platí nulovou daň.

„Já jsem měl od roku 1993 dvě miliardy a 530 milionů příjmů po zdanění,“ řekl Babiš v debatě na Primě. O několik týdnů dříve však uváděl částku výrazně nižší.

Z toho 1,863 miliard korun byly podle něj příjmy zdaněné Agrofertem a další miliarda podle něj byly nedaňové příjmy z akcií a z prodeje firem. Na otázku, aby upřesnil z prodeje jakých firem, ministr odvětil:

„Já jsem se svlékl do slipů, ale já vám pindíka ukazovat nebudu. To je moje věc, co já jsem kupoval v roce 1994 nebo 1995.“

Šéf ANO nejprve mluvil o zdaněných příjmech Agrofertu, později doplnil, že měl k dispozici i miliardu příjmů, které nemusel danit.

Babiš útočí na Českou televizi

Babiš chce také podat stížnost Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Vadí mu kritické reportáže, které o něm pracovníci veřejnoprávního média točí.

Když se ho na okolnosti nákupu dluhopisů Agrofertu zeptala reportérka pořadu Reportéři ČT, ministr financí odvětil:

„Pořad Reportéři točí pořady na objednávku, vy jste jedna zkorumpovaná pakáž, která natočila o mně 16 pořadů. Jo, a teďka točíte zase něco o mně.“

Podle Babiše pořady nejsou vyvážené.

„Jenom říkám daňovým poplatníkům, že měsíčně platí za přijímače 135 korun. To je 5,2 miliardy České televizi a tyhle pořady jsou zmanipulované. Pořady České televize by se neměly účastnit politického boje,“ kritizoval.

Naopak vedení ČT bude chtít, aby vicepremiér svá tvrzení o „zkorumpované pakáži“ doložil, nebo se omluvil.

(pel)