Donald Trump připravuje další imigrační opatření. Nařízení má postihnout nejen nelegální přistěhovalce, ale i osoby pobývající v USA legálně a pobírající sociální dávky.

Americký prezident Donald Trump rozjel tvrdý boj proti všem přistěhovalcům ve Spojených státech. Nyní navrhuje deportovat z USA všechny cizince, kteří odčerpávají peníze ze státní kasy a jsou závislí na sociálních dávkách. Podle průzkumu však většina Američanů Trumpa v jeho protiimigračním tažení podporuje.

Všichni přistěhovalci musí podle platných regulí před vstupem do USA prokázat finanční nezávislost. Pokud pobírají státní pomoc, měli by podle připravovaného dekretu Spojené státy opustit.

Návrh obsahuje formulaci, podle níž mají tyto osoby USA opustit „tak spěšně, jak je to možné“.

Mexický ministr zahraničí Luis Videgaray už oznámil, že země uvolní 50 milionů dolarů na služby advokátů, kteří budou hájit práva mexických imigrantů ve Spojených státech. Cílem podle něj není bránit právním normám v USA.

„Peníze chceme využít k jedinému základnímu cíli, kterým je obrana práv Mexičanů. Jde o právní pomoc, informační kampaně a najímání právníků, bude-li to třeba,“ řekl Videgaray.

Jak ale ukazuje průzkum veřejného mínění, většina Američanů s prezidentovým opatřením souhlasí. Proti rozhodnutí Trumpovy administrativy sice protestují na americké půdě tisíce či desítky tisíc odpůrců, ale desítky milionů naopak tento krok kvitují s povděkem. Tohoto názoru ostatně bylo hned 57 % z oslovených respondentů, kteří schvalují zákaz vstupu uprchlíků ze sedmi zemí.

Zatmco proti zákazu vstupu uprchlíků ze Sýrie, Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu bylo dle průzkumu 33 % voličů a dalších 10 % zůstává nerozhodnutých. Obdobný názor voličů panuje na rozhodnutí Donalda Trumpa týkající se dočasného zákazu přijímání imigrantů z „méně bezpečných zemí, které jsou spojeny s terorismem“. V tomto případě souhlasilo s Trumpovou administrativou 56 % proti bylo 32 % a nerozhodnutých zůstává 11 %.

Trump se pátečním dekretem navzdory silné kritice postavil proti přistěhovalectví z muslimských zemí. Rozhodl, že po dobu 90 dnů bude zakázán vstup do země občanům sedmi muslimských států, v případě Sýrie platí zákaz do odvolání. S okamžitou platností rovněž pozastavil na 120 dnů program USA pro přijímání uprchlíků.

Podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury by Česká republika měla přijmout podobná opatření. Hnutí rovněž odsuzuje kampaň Ministerstva školství, která má pomocí komiksů a propagačních materiálů přesvědčovat žáky škol o nutnosti přijímat imigranty a pomáhat tak řešit jejich integraci do společnosti.

„Jde o součást multikulturní ideologie, kterou se snaží do českých škol prosazovat současné vedení Ministerstva školství. Považujeme multikulturní ideologii za škodlivou a žádáme zavedení vlastenecké výchovy ve školách,“ uvedl Okamura.

(pel)