Rakousko hodlá omezit migraci ze zemí EU a zakáže zahalování žen na veřejnosti.

Rakouská vláda hodlá omezit příliv počtu pracovníků ze zemí Evropské unie (EU) včetně České republiky. Tamní koalice se dohodla i na úplném zákazu nošení burek a zahalování žen na veřejnosti.

Vláda slibuje, že v rámci EU bude usilovat o omezení přílivu pracovníků z jiných členských zemí, tedy patrně i z České republiky. Současně si vláda uložila za cíl vytvořit až 70 tisíc nových pracovních míst. Zaměstnavatelům, kteří nabídnou nové pracovní pozice, bude tři roky vracet polovinu vedlejších nákladů na mzdy.

Předsedové obou stran se na úpravě koaliční smlouvy dohodli v neděli, o den později pak program schválily jejich partaje.

Vládní koalice rovněž chystá zákaz zahalování obličeje na veřejných místech, především ve školách a na úřadech. Opatření je namířeno především proti burkám a nikábům, které zahalují muslimské ženy.

Burka je oděv zahalující celé tělo ženy včetně tváře a je obecně považovaný za symbol extrémního výkladu koránu. Její zákaz by v Evropě nebyl ojedinělým krokem. Už v roce 2010 burku zapověděla Francie jako vůbec první evropská země. Obdobná legislativa existuje v Belgii i v Bulharsku. Nošení oděvu upravuje například i Nizozemsko a před nadcházejícími volbami v Německu se pro něj před časem vyslovila i kancléřka Merkelová.

(pel)