Ve Spojených státech demonstrovaly desetitisíce Američanů proti imigračnímu výnosu prezidenta Donalda Trumpa.

Desetitisíce nespokojených Američanů se sešlo ve velkoměstech Spojených států, aby protestovaly proti imigračnímu výnosu prezidenta Donalda Trumpa. Lidé se začali shromažďovat nejen v ulicích, ale i na letištích v New Yorku, Bostonu a Washingtonu, kde úřady začaly dodržovat Trumpovo nařízení.

Trump v pátek na 120 dní pozastavil program Spojených států pro přijímání uprchlíků a až do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie. Trumpův příkaz dále na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Omezení se má uvolnit až po zpřísnění prověrek a přezkoumání mechanismu přijímání migrantů.

Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost uvedlo, že opatření postihlo asi 375 cestujících. Z nich 109 už bylo na cestě a 173 aerolinky vůbec neumožnily nastoupit na palubu.

Jedna z největších demonstrací se konala v Battery Parku na dolním Manhattanu, na dohled od Sochy svobody. Další protesty proběhly ve městech jako Houston, Detroit, St. Louis a Los Angeles.

Newyorský federální soud nicméně dočasně zakázal vyhošťování cizinců, kteří již jsou na území Spojených států a Trumpův výnos se na ně vztahuje. Trumpovo nařízení pak odsoudili demokratičtí generální prokurátoři 16 států unie.

Republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham varovali, že pozastavení vstupu lidí ze zemí spojovaných s terorismem do USA by mohlo terorismus, proti němuž je namířeno, spíše podpořit.

(pel)