Prezident Trump zakázal vstup do USA všem obyvatelům Sýrie, Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu. Důvodem tohoto opatření je zamezit vstupu teroristů na území USA.

Rychlý konec s přílivem uprchlíků udělal americký prezident Donald Trump. Nařídil zavřít hranice USA před všemi obyvateli z teroristických zemí, jako jsou Sýrie či Irák. Lidé z těchto a dalších podobných států jsou vysazováni z letadel mířících do USA, i když mají platná víza.

Trump podepsal exekutivní příkaz, kterým na 120 dnů pozastavil program Spojených států pro přijímání uprchlíků. Tento příkaz rovněž také dočasně zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, které mohou být potenciálním zdrojem teroristů. Úplný zákaz se týká 7 států: Sýrie, Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu.

„Zavádím nová prověřovací opatření, abych udržel radikální islámské teroristy mimo Spojené státy. Nechceme je tady,“ prohlásil prezident Trump při podpisu příkazu.

„Chceme přijímat pouze ty, kdo budou naši zemi podporovat,“ dodal.

V Káhiře v sobotu kvůli Trumpově příkazu zabránili nastoupit do letadla egyptské společnosti mířícího do New Yorku pěti iráckým cestujícím a jednomu Jemenci.

Podobné případy jsou hlášeny i z dalších zemí, například z Íránu.

Víza na vstup do USA nestačí

Na letišti v New Yorku byli zadrženi dva Iráčané, přestože měli platná víza pro vstup do USA. Podobný osud potkal i další cestující s platnými vízy, kteří chtěli cestovat do USA ze zemí, na které se vztahuje Trumpovo nejnovější opatření.

Agentura OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) vzápětí Washington ve společném prohlášení vyzvaly, aby nepřestal poskytovat azyl lidem prchajícím před válkou a pronásledováním.

Výbor americko-islámských vztahů (CAIR) uvedl, že v pondělí podá žalobu, ve které zpochybní ústavnost Trumpova příkazu. Podle CAIR neexistuje žádný důkaz, že uprchlíci jsou hrozbou pro národní bezpečnost.

Zákazu vstupu obyvatel z muslimských zemí na americké území sliboval Trump v předvolební kampani.

Trumpův příkaz odsoudili také představitelé Demokratické strany jako „neamerický“. Podle nich poškodí pověst USA jako země, která je k imigrantům vstřícná.

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer v prohlášení uvedl, že soše Svobody „tečou slzy“. Zdůraznil, že přijímání běženců není jen humánní, ale také pomáhá ekonomice. (sfr)