Somálská studentka prohrála spor o nošení hidžábu ve škole, soud žalobu zamítl.

Somálská studentka Ayan Jamaal Ahmednuurová neuspěla se žalobou na Střední zdravotnickou školu kvůli nošení hidžábu. Obvodní soud pro Prahu 10 obvinění zamítl. Soudkyně dospěla k závěru, že se dívka nikdy nestala studentkou školy a nemůže proto uplatnit nárok podle antidiskriminačního zákona.

Ayan Jamaal Ahmednuurová zažalovala Střední zdravotnickou školu v Praze 10 kvůli zákazu nošení hidžábu. Dívka tvrdí, že ji instituce nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání.

Studentka u soudu požadovala omluvu a odškodnění 60 tisíc korun. Soud však její žalobu zamítl, rozsudek není pravomocný.

„Soud dospěl k závěru, že žalobkyně se nestala studentkou školy, a to z důvodu, který byl na její straně, neboť nesplnila zákonnou podmínku pro zahájení studia dle školského zákona, tedy předložení dokladu o pobytu ke dni zahájení školního roku,“ uvedla soudkyně Daniela Čejková.

Důvodem podle soudkyně naopak bylo, že dívka nedodržela oboustrannou dohodu mezi ní a ředitelkou a nepředložila povolení k pobytu. Dívka následně podle rozsudku odešla ze školy a až po čase se vrátila s formulářem o zanechání studia. V něm jako důvod uvedla zákaz nošení šátku.

Čejková připustila, že ředitelka školy se studentky zeptala, proč má na hlavě pokrývku hlavy, když je to v rozporu se školním řádem.

„Žalobkyně se nestala studentkou školy, protože nepředložila potvrzení o získání pobytu, a to ke dni zahájení školního roku. Žalobkyně se tedy nestala studentkou školy,” odůvodnila své rozhodnutí Čejková.

„Důvody nezahájení studia tedy nebyly na straně žalované, ale na straně žalobkyně,” dodala soudkyně.

Soud dal za pravdu ředitelce

Při čtení rozsudku zastupoval Somálku bývalý ministr vnitra Jan Ruml, protože její advokátka Radka Korbelová Dohnalová se jednání nemohla zúčastnit. Ruml rozsudek označil za pozoruhodný.

„Počkáme na písemné odůvodnění a pak se rozhodneme, jak budeme postupovat,“ řekl Ruml k tomu, zda se somálská dívka odvolá.

Ahmednuurová opustila podle žaloby školu kvůli tomu, že na základě rozhodnutí ředitelky nesměla nosit šátek ani při teoretické výuce. Původně prý přitom byla domluvená na tom, že hidžáb bude odkládat pouze při ošetřovatelské praxi.

„Podstatné bylo zkoumat, zda žalobkyně vůbec splnila předpoklady pro to, aby se stala studentkou. Jen tak by mohla uplatňovat svůj nárok podle diskriminačního zákona,“ konstatovala soudkyně.

Předložené důkazy nepotvrdily tvrzení dívky, že ji ředitelka při zahájení školního roku v září 2013 vyzvala, aby si sundala hidžáb. Ředitelka podle žaloby nepřistoupila ani na alternativu, že by dívka měla při vyučování zahalený pouze krk.

Případ byl projednáván za mimořádného zájmu veřejnosti. Na jednání přišli například antiislamista a entomolog Martin Konvička, bývalý šéf republikánů Miroslav Sládek či Jana Volfová a Václav Klaus mladší.

(pel)