Francie zakázala podávat v rychlých občerstveních bezedné nápoje, tamní vláda tak chce bojovat proti rostoucí obezitě.

Francouzská vláda se rozhodla potrestat obézní lidi a nově reguluje v restauracích množství vypitého nápoje. Podávání takzvaných bezedných kelímků, které se staly obvyklou nabídkou rychlých občerstvení, je konec.  

Zákon, který zakazuje podávání bezedných kelímků, schválil parlament už v roce 2015. Týká se i ovocných šťáv, sportovních nápojů či energetických nápojů, zkrátka čehokoliv, do čeho jsou přidávány cukry.

Francouzská vláda tak chce omezit riziko vzniku obezity, nadváhy a cukrovky zejména u mládeže, a to na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).

Ta loni v říjnu vyzvala vlády jednotlivých zemí, aby v zájmu boje proti obezitě i proti zubnímu kazu uvalily na slazené nápoje zvláštní daň.

Svůj návrh vyššího zdanění slazených nealkoholických nápojů, sportovních nápojů, ale třeba i stoprocentních ovocných džusů, opírá WHO o pozitivní zkušenosti s podobnými opatřeními zavedenými v souvislosti s bojem proti kouření.

Ve Francii zákaz bezedných kelímků přitom není první regulace, kterou parlament u nezdravých nápojů zavedl. Už několik let u nich platí právě vyšší daňová sazba.

Boj proti nezdravým nápojům zahájilo v Evropě už před několika lety třeba Dánsko. Tamní vláda zavedla daň na limonády a pivo, která se zemi značně nevyplatila. Lidé totiž začali jezdit nakupovat sladké nápoje do sousedního Německa. Kabinet se pak rozhodl daň zrušit.

Daň z nápojů zavedla již dříve také Belgie a Mexiko. Daně tohoto typu vybíraly s různým úspěchem po mnoho let také skandinávské země.

I v Maďarsku uvalili daň z nápojů s přidaným cukrem a také daň z tuku třeba na smažené brambůrky. V Chile a Kalifornii zase kvůli tlustým dětem zakázali, aby se v rychlých občerstveních dávaly k dětským menu hračky.

(pel)