Předseda hnutí Miroslav Kalousek se vrací do hry. TOP 09 si podle lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vylepšila výsledek na 8 procent a dostala by se tak pohodlně do sněmovny. Obdobný průzkum agentury STEM přitom stranu umístil těsně pod nezbytnou hranici 5 procent.

ANO by podle volebního modelu CVVM získalo stejně jako v prosinci 32 procent hlasů a tuto hranici by překročilo už čtvrtý měsíc v řadě.

ČSSD naopak klesla na 19 procent (v prosinci 20 procent), komunisté s 13,5 procenta si o půldruhého procentního bodu polepšili.

Podobně TOP 09 vystoupala z prosincových 5,5 procenta na aktuálních osm procent, KDU-ČSL naopak klesla z 8,5 procenta na 6,5 procenta. Obě tyto strany by předstihla ODS, která se drží na devíti procentech.

Z dalších stran model predikuje čtyři procenta SPD Tomia Okamury, 2,5 procenta Pirátům a jedno procento shodně Zeleným, hnutí Úsvit a STAN.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek „věří výsledkům průzkumu CVVM mnohem víc než výsledkům komerčních agentur“. Osm procent, které by podle agentury jeho strana získala, je však výsledek, se kterým se nehodlá spokojit.

„Míříme k dvoucifernému číslu,“ uvedl.

(pel)