TOP 09 by se v lednu do sněmovny nedostala, předstihlo by ji Okamurovo hnutí SPD. Parlamentní volby by drtivě vyhrálo hnutí ANO.

Pokud by se nyní konaly volby, TOP 09 by se do sněmovny nedostala. Předstihlo by ji Okamurovo hnutí SPD, které balancuje na hranici nutné pro vstup do dolní komory. Současná koalice hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL by získala drtivou většinu více než 140 poslanců. Data vyplynula z lednového volebního modelu společnosti STEM.

Volby by suverénně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,9 procenta hlasů, tedy se zhruba stejným ziskem jako v prosinci (29,7 procenta).

Sociální demokraté klesli z prosincových 16,3 procent na aktuálních 14,6 procenta, komunisté pak z 13,8 procenta na 12,6 procenta.

Občanští demokraté by nyní měli 9,8 procenta (v prosinci 7,5 procenta), lidovci poskočili na 7,8 procenta z prosincových 6,9 procenta.

TOP 09, která se od loňského října pohybovala v šetřeních STEM těsně nad pětiprocentním limitem pro vstup do sněmovny, by nyní získala jen 4,6 procenta hlasů.

Lépe by na tom bylo s 4,9 procenta hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie. Nad čtyři procenta se dostali také Piráti, naopak STAN spadl na 2,9 procenta hlasů.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO obsadilo 87 křesel, sociální demokraté 39 a komunisté 33. ODS by zastupovalo 25 poslanců a lidovce 16.

„Vládní koalice by získala i přes současné změny velmi vysoký počet 142 mandátů, ANO a ČSSD by daly dohromady pohodlnou ústavní většinu,” uvedla agentura.

„Obraz počátku roku ukazuje, že TOP 09 se nemusí dostat do sněmovny a naopak šanci do parlamentu proniknout mají stoupenci Tomio Okamury a Pirátů. Otázkou zůstává, jak dokáže voliče oslovit hnutí Starostů,“ uvedla agentura.

Volební účast STEM odhaduje kolem 57 procent oprávněných voličů.

(pel)