Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zrušil svou schůzku s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Důvodem je spor o zeď na hranicích, kterou chce Trump postavit.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zrušil svou návštěvu USA, kde se měl sejít s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Důvodem je spor kolem stavby zdi na hranici obou zemí, kterou ve středu šéf Bílého domu schválil.

„Dnes ráno jsme informovali Bílý dům, že se nezúčastním setkání s prezidentem USA plánovaného na příští týden,“ uvedl mexický lídr.

Peňa Nieto dodal, že Mexiko je bez ohledu na spor o zeď připraveno spolupracovat s USA na dohodách, které by přinesly prospěch oběma státům.

Stavbu zdi Peňa Nieto opakovaně odsoudil a kategoricky vyloučil, že by se Mexiko jakkoli podílelo na jejím financování, jak požaduje americký prezident.

„Říkal jsem to v minulosti a říkám to znovu. Mexiko nebude platit za žádnou zeď. Lituji a odsuzuji rozhodnutí USA pokračovat v budování zdi, která nás po léta dělila, místo abychom se sjednocovali. Mexiko nevěří ve zdi,“ prohlásil mexický prezident.

Mexiko není ochotné platit

Trump řekl, že zahájení stavby zdi lze očekávat během několika měsíců. Její financování budou podle prezidenta hradit nejprve Američané, nakonec ale „stoprocentně“ Mexiko. Proces to prý může být složitý.

Oba prezidenti se měli sejít příští úterý ve Washingtonu. Trump však Nieta ve vyzval, aby nejezdil.

„Pokud není Mexiko ochotné zaplatit za naléhavě potřebnou zeď, potom bude lepší zrušit nadcházející setkání,“ uvedl Trump s tím, že Spojené státy mají se sousední zemí deficit obchodní bilance ve výši 60 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) a severoamerická obchodní dohoda NAFTA připravila Američany o mnoho pracovních míst.

Nieto plánovanou návštěvu skutečně zrušil. O zrušení návštěvy Spojených států nicméně začal jako první hovořit právě mexický prezident. Mexický ministr zahraničí už dříve potvrdil, že prezident návštěvu zvažuje. Pochyby o účelnosti návštěvy prý vyvolal právě Trumpův příkaz k zahájení stavby hraniční zdi. Nieta odrazovala od návštěvy Washingtonu i opozice.

Více o stavbě zdi čtěte zde: Trump postaví zeď s Mexikem, bude dlouhá 3200 kilometrů

(pel)