Donald Trump začal úřadovat: zakáže migraci z Blízkého východu a začne stavět zeď na hranicích s Mexikem.

Nový americký prezident Donald Trump schválil výstavbu slibované zdi s Mexikem, která bude dlouhá 3200 kilometrů. Podepsal také několik dekretů, které zakazují přijímaní přistěhovalců ze Sýrie a dalších blízkovýchodních zemí. Vláda rovněž zastaví dotace městům, která odmítají věznit nebo deportovat nelegální imigranty.

Trump schválil výstavbu zdi na mexické hranici dlouhé 3200 kilometrů. Ke stavbě zdi může využít právní předpisy, které vznikly už v dobách Bushe a týkaly se právě zabezpečení hranic.

„Je to první rozumný krok ke skutečnému zabezpečení propustné hranice. Zeď zastaví drogy, zločinnost a nezákonné přistěhovalce do Spojených států,“ konstatoval.

Zahájení stavby zdi lze podle Trumpa očekávat během několika měsíců. Její financování budou hradit nejprve Američané, nakonec ale „stoprocentně“ Mexiko. Proces to prý může být složitý.

„Uznáváme právo Spojených států postavit si zeď – i když se nám to nelíbí. Ale očekávat, že stavbu té zdi zaplatí sousední stát, to je trochu jiná věc. Už jsme několikrát řekli, že to není přijatelné,“ konstatoval mexický ministr zahraničí Luis Videgaray Caso.

Zákaz přijímání přistěhovalců

Už během kampaně Trump slíbil, že omezí přístup přistěhovalců a uprchlíků do země, především těm  z „nebezpečných“ muslimských zemí, jako je Irák, Írán, Libye, Somálsko, Súdán, Sýrie a Jemen.

Omezení zakáže přijímání přistěhovalců ze všech jmenovaných zemí až do doby, než ministerstvo zahraničí a ministerstvo pro vnitřní bezpečnost dokončí proces „extrémního prověřování“ již přijatých imigrantů.

Stop vízům do USA

Trump ostrými vyjádřeními na adresu obyvatel muslimských zemí nešetří. V kampani přislíbil zákaz vstupu všech muslimů na americké území, který později zmírnil.

Podle informací deníku The Daily Mail Trump pravděpodobně vydá pokyn ministerstvu zahraničí, aby lidem z výše zmíněných zemí zcela přestalo vydávat víza ke vstupu do Spojených států.

Kromě omezení migrace, chystá šéf Bílého domu také sankce vůči městům, které se budou odmítat podřídit a nebudou perzekvovat nelegální přistěhovalce.

Nová hlava Spojených států hodlá zastavit i federální financování takzvaných azylových měst, což jsou americká města odmítající věznit nebo deportovat nezákonné přistěhovalce.

(pel)