Britská premiérka Theresa Mayová potřebuje k zahájení brexitu souhlas poslanců.

Vláda premiérky Theresy Mayové bude pro odchod Velké Británie z Evropské unie (EU) potřebovat souhlas britského parlamentu. Výsledek loňského referenda, ve kterém Britové hlasovali pro odchod z EU, tak musí potvrdit i poslanci. Proces by mohl zpozdit vystoupení Spojeného království z evropského bloku.

Premiérka Mayová nemůže aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy a zahájit brexit bez souhlasu poslanců, rozhodl Nejvyšší soud. Premiérka původně tvrdila, že hlasování poslanců není potřeba, protože pouze zastupují vůli lidu, kteří si brexit odhlasovali v červnovém referendu.

Jednotlivé parlamenty Skotska, Walesu a Severního Irska naopak podle Nejvyššího soudu ve věci brexitu rozhodovat nebudou. Přitom právě skotští a severoirští politici jsou k odchodu z EU kritičtí.

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn poté prohlásil, že se nebude snažit zmařit spuštění článku 50, ale požaduje, aby vláda parlamentu poskytla plán brexitu a zůstala během jednání odpovědná.

K Nejvyššímu soudu se premiérka sama odvolala poté, co vrchní soud v Londýně na začátku loňského listopadu vyšel vstříc námitkám tamní podnikatelky Giny Millerové. Ta doufala, že parlament může výsledek referenda zvrátit a Británie nakonec unii neopustí.

Očekává se, že obě komory britského parlamentu, tedy Dolní sněmovna a Sněmovna lordů, vyjednávání o brexitu odhlasují. Jejich zapojení by ale mohlo teoreticky oddálit jeho začátek. Premiérka Mayová chce jednání o vystoupení země z EU začít do konce března.

Podle britských médií si ale poslanci jen těžko dovolí ignorovat vůli voličů, kteří odhlasovali brexit, i když většina z nich upřednostňovala setrvání Británie v unii.

„Jsem si jistá, že britský Parlament zajistí, aby platil názor občanů, a bude respektovat jejich demokratické rozhodnutí,“ řekla Mayová.

(pel)