Soud kvůli zákazu nošení hidžábu ve škole pokračoval neveřejně. Jednání rušili aktivisté, proto soudkyně nechala veřejnost vykázat.

Obvodní soud pro Prahu 10 pokračoval v projednávání žaloby somálské dívky na Střední zdravotnickou školu kvůli nošení hidžábu. Rozruch v síni způsobil muž, který si na hlavu nasadil motorkářskou helmu, aby tak demonstroval svou víru. Kvůli stálému vyrušování kritiků studentky a odpůrců islámu soudkyně Daniela Čejková veřejnost po hodině jednání vykázala.

Somálská studentka Ayan Jamaal Ahmednuurová zažalovala Střední zdravotnickou školu v Praze 10 kvůli zákazu nošení hidžábu. Dívka tvrdí, že ji instituce nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání.

Jednání probíhalo za velkého zájmu veřejnosti. Justiční stráž na místě nezvládla situaci, fronty se táhly až ven před budovu.

V síni navíc nefungovala zvuková zařízení, z průběhu procesu tudíž nebylo příliš slyšet. Lidé se bouřili, na protest odešli ze síně například Václav Klaus mladší či politička Jana Černochová.

Soudkyně nechala vyklidit síň

Soudkyně nakonec kvůli hluku a problémům veřejnost vykázala. Mohli za to především sympatizanti antiislámských hnutí, kteří rušili hlavní líčení.

Rozruch způsobil muž, který si na hlavu nasadil  motorkářskou helmu, aby tím demonstroval, že to je jeho náboženské přesvědčení.

„To je má pokrývka hlavy, je to moje náboženství, neutlačujte mě,“ bránil se majitel přilby, který se snažil před i během jednání přimět veřejnost k masovým projevům názoru.

Když byl soudkyní kvůli nošení přilby ze síně vykázán, většina podporovatelů ředitelky povstala a začala zpívat hymnu. Po jejím skončení soudkyně nechala soudní síň vyklidit a pokračovala v jednání. Majitel přilby před jednací síní nakonec zval kolemstojící na ”vlastenecké pivo”.

Studentka prý nabídla alternativní řešení

Dívka u soudu žádá o omluvu a odškodnění 60 tisíc korun.

Podle žaloby se Ahmednuurová shodla s vedením školy, že po nástupu ke studiu nebude nosit hidžáb při ošetřovatelské praxi. O zákazu nošení šátku na půdě školy se prý nehovořilo.

První školní den se ale prý musela somálská studentka ještě před zahájením vyučování dostavit do ředitelny, kde ji údajně vyzvali k sundání šátku kvůli pravidlům uvedeným ve školním řádu. Dívka na to nepřistoupila.

„Nabídla alternativní řešení, že by měla zahalený pouze krk, to ale ředitelka zamítla,“ uvedla její právnička Radka Korbelová Dohnalová.

Mladá žena pak prý musela vyplnit dokument o ukončení studia.

Škola považuje žalobu za nepravdivou a zavádějící

Právník školy Radek Suchý tvrdí, že Somálka včas nedoložila potřebné dokumenty, a proto rozhodnutí o přijetí ke studiu pozbylo platnosti. Školu opustila o své vůli.

Ústav navíc trvá na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu. Mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství.

Právnička dívky však upozornila, že projev víry lze omezit jen zákonem, nikoliv podzákonnými předpisy včetně školního řádu.

„V právním řádu neexistuje výslovné zmocnění ředitelů, aby omezovali nošení náboženských symbolů na školách,“ řekla Dohnalová.

(pel)