Vlak, pomalovaný srbskými motivy a nápisem „Kosovo je Srbsko“ dorazil na hranice obou zemí. Podle Srbů  byl na nátlak Kosova zastaven. Kosované prý měli v plánu vyhodit celou trať do povětří a zajmout strojvůdce.

 

Kosovská strana všechna obvinění popřela. Vlak, který vyjel v sobotu z Bělehradu se měl do cíle dostat za 10 hodin. Srbský premiér Aleksandar Vučič ho však kvůli bezpečnosti nařídil zastavit u hranic ve městě Raška. Podle Vučiče totiž kosovské speciální síly plánovaly zaminovat trať a zatknout strojvůdce, pokud by vlak překročil hranice.

Podle Vučičova vyjádření pro The New York Times šlo o to, „vyprovokovat konflikt a zažehnout nepokoje na území, které považujeme za naše. Já jsem rozhodl, aby vlak zastavil v Rašce, abych zachoval svobodu a životy našich lidí, abych zabránil většímu konfliktu a ukázal, že my chceme mír,“

Kosovo vyhlásilo jednostrannou nezávislost v roce 2008, později byla mezinárodně uznána několika desítkami zemí, včetně ČR. Bělehrad se však s nezávislostí své bývalé provincie nikdy nesmířil a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije srbská menšina.

Srbská vlaková souprava, která měla zamířeno do severní části Kosova, je pokrytá sloganem „Kosovo je Srbsko“ ve dvou desítkách jazyků, uvnitř je vyzdobena srbskými vlajkami, kresbami pravoslavných kostelů, klášterů a středověkých měst.

Kosovo se už v sobotu vyjádřilo, že vlak je provokací, která ohrožuje územní integritu a svrchovanost Kosova.

(ohu)