V České republice pobývalo v roce 2016 téměř půl milionu cizinců.

V České republice v roce 2015 pobývalo 464 700 cizinců, což je nejvíce v historii země. Nejvíce cizinců přichází ze zemí Evropské unie. Stoupá počet přistěhovalců, kteří zde mají trvalý pobyt a v Česku zůstávají déle než 5 let.

„Od roku 2004 se počet cizinců v Česku téměř zdvojnásobil. Podle předběžných údajů počet cizinců rostl i v loňském roce, ke konci listopadu 2016 jich tu legálně žilo 493 505,“ uvedl Daniel Chytil, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Zdroj: ČSÚ

Mezi cizinci v ČR je nejvíce Ukrajinců (23 procent), následují Slováci (22 procent) a Vietnamci (12 procent). Osm procent pochází z Ruska, 5 procent z Německa a 4 procenta z Polska. Významnou součástí pracovní migrace začínají být podle Chytila taktéž Bulhaři a Rumuni.

Podle Chytila stoupá počet těch, kteří v Česku mají trvalý pobyt, a tedy tu zůstávají více než pět let.

Zdroj: ČSÚ

Migrace do Česka je hlavně ekonomická, většina cizinců do země totiž přišla za prací. Významnou součástí pracovní migrace začínají být podle Chytila v posledních letech Bulhaři a Rumuni, mezi zaměstnanými cizinci je jich 6, respektive 7 procent.

Nejvíce je mezi zaměstnanci Slováků, kterých je 46 procent. Naopak nejvíce podnikajících cizinců je mezi Vietnamci a Ukrajinci, obě národnosti jsou zastoupeny po 27 procentech.

„Sice průměrné výdělky cizinců-zaměstnanců jsou u nás nižší, než je průměr za ČR, ale Slováci dosahují vyšších výdělků, než je průměr za ČR. Je to samozřejmě dáno jejich odborností. Je to dlouhodobý trend, že po absolvování vysokoškolského studia tu zůstávají ti kvalifikovaní,“ řekl Chytil.

V platové sféře vydělávají více také Rusové, Poláci zase ve mzdové.

Zdroj: ČSÚ

(pel)