Zhruba 1100 migrantů z Afriky se pokusilo proniknout do Evropy, zaútočili na plot oddělující španělskou severoafrickou enklávu Ceutu od Maroka.

Zhruba 1100 migrantů z Afriky se na Nový rok pokusilo překonat plot oddělující španělskou severoafrickou enklávu Ceutu od Maroka. Při zásahu bylo zraněno přes 50 pohraničníků.

Migranti se pokusili překonat šest metrů vysoký plot ve čtyři ráno. Podle policie byl poslední pokus velmi násilný a extrémně dobře organizovaný. Pokusili se „násilím otevřít dveře ve vnějším plotu, přičemž použili železné tyče, nůžky na plot i kameny, které házeli na marocké síly a španělské gardisty“.

Při střetech utrpělo zranění 5 španělských policistů a 50 členů marockých bezpečnostních složek. Deset z nich si odneslo vážná zranění, jeden přišel o oko.

Úspěšně se do Ceuty dostali pouze 2 migranti, oba utrpěli zranění a byli převezeni do nemocnice. Zbytek osob, které se držely plotu, snesli na marocké území pomocí jeřábu.

V prosinci se podařilo plot mezi Marokem a Ceutou překonat čtyřem stovkám migrantů, kteří následně požádali ve Španělsku o azyl.

Kromě Ceuty se migranti převážně ze subsaharské Afriky snaží dostat na španělské území a tedy na území Evropské unie také přes druhou severoafrickou enklávu Melillu. Ukrývají se v autech, snaží se překonat plot a někteří se pokoušejí proplavat podél pobřeží. Většinu z nich však zadrží pohraniční stráž a vrací je do Maroka.

(pel)