Uprchlíci v Německu podváděli se sociálními dávkami, neprávem získali tisíce eur.

Uprchlíci v Německu, kteří žádali o azyl, zneužívali sociální dávky. Rekordman dokonce využil 12 různých identit, čímž se obohatil o 1,2 milionu korun.

Zvláštní vyšetřovací komise v Braunschweigu na severu Německa prověřuje více než 300 případů zneužití sociálních dávek.

Každý z žadatelů o azyl připravil úřady v průměru o tisíce eur. Migranti se registrovali v různých obcích, ve kterých následně pobírali finanční pomoc státu.

Často měl jeden žadatel o azyl i tři až čtyři totožnosti, a pobíral tak sociální dávky i na čtyřech různých místech.

„Někdy si nechali narůst vousy, někdy si nasadili brýle, někdy se nechali ostříhat na krátko, vždy si dali jiné příjmení,“ vysvětlil vedoucí vyšetřovacího týmu Jörn Memenga, jak se podařilo migrantům úřady oklamat a registrovat se vícekrát.

Dopadnout podvodníky se nedaří

Uprchlíci převážně ze Súdánu, kteří jsou z podvodu podezřelí, přišli do Německa v roce 2015. Kvůli vysokému počtu migrantů, kteří ten rok do země přišli, neměly podle Memengy úřady šanci nesrovnalosti včas odhalit.

V průměru si jedna osoba podle policie přišla tímto způsobem na několik tisíc eur. Podle azylového zákona má každý žadatel o ochranu v Německu právo pobírat měsíčně 135 eur (asi 3650 korun). Ti, kteří žijí mimo ubytovny pro žadatele o azyl, mohou dostávat další příspěvek ve výši 216 eur (asi 5840 korun).

V jednom případě narazili vyšetřovatelé na migranta, který používal dokonce dvanáct totožností.

„Neprávem získal kolem 45 tisíc eur,“ uvedl Memenga. V přepočtu si tak podvodně přišel na 1,2 miliónu korun.

Podle úřadů není pravděpodobné, že by některý z těchto případů skončil u soudu. Migranti totiž většinou stihnout utéct dříve, než jsou předvoláni k výslechu.

(pel)