Berlínský kamionový atentátník Anis Amri podváděl v Německu s žádostmi o sociální dávky.

Atentátníka z Berlína Anise Amriho vyšetřovaly německé úřady kvůli podezření, že pod různými jmény žádal podporu ve dvou městech. Amri je podle vyšetřovatelů pachatelem nedávného útoku na vánočním trhu v Berlíně, při kterém zahynulo 12 lidí včetně české občanky.

Prokuratura v Duisburgu vyšetřovala Amriho, protože Tunisan loni v listopadu zažádal pod dvěma různými jmény o podporu pro žadatele o azyl ve městě Emmerich i Oberhausen. Letos v listopadu ale úřad vyšetřování zastavil, protože nevěděl, kde se Amri nachází.

Amri připlul do Itálie v roce 2011 spolu s dalšími desítkami tisíc mladých Tunisanů, kteří svou vlast opustili během protivládních nepokojů. V italském vězení pak za žhářství a vyhrožování Amri strávil tři a půl roku. Itálie se jej pak snažila deportovat do Tuniska, které jej ale odmítlo přijmout.

Po útoku v Berlíně z 19. prosince se Amri přes Francii do Itálie vrátil. V Miláně jej 23. prosince zastřelila policie

Čtyřiadvacetiletý Amri, kterého se i Německo pokoušelo neúspěšně deportovat, najel 19. prosince večer uneseným kamionem do lidí na vánočním trhu v centru Berlína. Na místě vedle jedné Češky zahynul i Polák, jehož kamion byl k útoku zneužit, a další tři lidé z Itálie, Izraele a Ukrajiny. O život přišlo i sedm Němců, dalších 55 lidí z různých zemí světa utrpělo zranění.

(pel)