Rusko poprvé přiznalo, že stát organizoval dopingový program.

Rusko poprvé přiznalo, že v zemi existoval státem řízený dopingový program, ze kterého profitovalo více než 1000 sportovců ve 30 sportech. Uvedla to ředitelka ruské národní antidopingové agentury RUSADA Anna Anceliovičovová v rozhovoru pro The New York Times. Kreml ale slova Anceliovičové později označil za překroucená.

Podle ní zaměstnanci agentury systematicky a dlouhodobě po několik let vyměňovali vzorky moči odebrané sportovcům pro analýzu dopingové nezávadnosti. Stejně tak dodávali svým sportovcům prostředky na zvýšení výkonnosti.

„Bylo to spiknutí více organizací,“ uvedla Anceliovičovová.

Odmítla ale nařčení, že by za programem stál ruský prezident Vladimir Putin či kdokoliv z vysokých vládních představitelů.

Anceliovičová, která ve vyšetřování skandálu nefiguruje, byla podle svých slov v šoku, když se o všem dozvěděla. Vitalij Smirnov, přední ruský sportovní funkcionář, jehož letos Putin v jeho 81 letech pověřil tím, aby zreformoval národní antidopingový systém, uvedl: „Z mého pohledu bývalého ministra sportu a prezidenta našeho olympijského výboru jsme udělali spoustu chyb.“

Zapojena měla být i tajná policie

Putin dlouho kategoricky jakoukoliv státní spoluúčast odmítal, z výpovědi Anceliovičové prý nicméně vyplývá, že do systému byla zapojena Federální služba bezpečnosti (FSB), hlavní nástupce sovětské tajné policie KGB.

Její příslušníci měli mít na starost výměnu vzorků v dopingové laboratoři společně s jejím ředitelem, a to i během domácí zimní olympiády v Soči 2014. Ministerstvo sportu pak po dlouhé roky zajišťovalo čisté vzorky předních sportovců, kteří užívali zakázané prostředky.

Zapojení vládních představitelů Kreml odmítl. Prohlášení ruských úředníků, kteří promluvili pro New York Times, hodlá Moskva podle agentury Reuters prozkoumat. Obává se, že mohlo dojít ke špatnému překladu.

Antidopingová agentura RUSADA už vydala prohlášení, že slova její ředitelky Anceliovičové byla americkými novináři překroucena.

„Autorka článku Rebecca Ruizová bohužel ta slova vytrhla z kontextu a vytvořila dojem, že se vedení antidopingové agentury RUSADA přiznalo ke spiknutí ruských institucí, že budou zakrývat doping v zemi,“ uvedla RUSADA v prohlášení.

Podle ní Anceliovičová pouze mluvila o těchto obvinění, ale nepřiznala se k nim.

(pel)