Policie v Kolíně na Rýnem na Silvestra zabarikáduje ulice betonem, do akce bude nasazeno 1500 policistů.

Po množství loňských sexuálních útoků, které provázely silvestrovské oslavy, posílil Kolín nad Rýnem bezpečnostní opatření. Na některých místech v ulicích budou betonové zábrany, do akce vyjde celkem 1500 policistů.

Jde o reakci na loňské silvestrovské dění, kdy lidé ve velkém hlásili krádeže a sexuální útoky, které páchali převážně imigranti ze severní Afriky. Opatření se navíc musela upravit po teroristickém útoku z minulého týdne, kdy muž najel do davu na trzích v Berlíně a zabil 12 lidí.

„Kvůli obavám z toho, že by se mohli najít radikálové, kteří by chtěli čin atentátníka z německé metropole napodobit, zablokujeme pomocí betonových zábran některé ulice,“ uvedl kolínský policejní prezident Jürgen Mathies.

„Poslední dva týdny nám ukázaly, jak křehká může být naše bezpečnost,“ řekl Mathies.

Policie je ale podle něj na oslavy příchodu roku 2017 v porýnské metropoli dobře připravená.

V historickém centru města bude hlídkovat kolem 1500 policistů. To je asi desetkrát více než v minulém roce. Kromě zemské policie se na zajištění bezpečnosti na nádražích a ve vlacích bude podílet také policie spolková. K dispozici budou strážcům zákona také vrtulníky.

Po loňské silvestrovské noci v Kolíně na Rýnem bylo nahlášeno celkem 1222 napadení. Z nich 513 mělo sexuální charakter – od slovního obtěžování až po znásilnění.

(pel)