Andrej Babiš chce postavit společné sídlo ministerstev pro 11 tisíc úředníků za 6 miliard korun.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánuje v pražských Letňanech postavit obří vládní čtvrť pro 11 tisíc úředníků. Společné sídlo ministerstev by stálo 6 miliard korun a podle Babiše by sestěhování zaměstnanců usnadnilo komunikaci mezi úřady a přineslo úspory.

Babiš by do nových budov chtěl nejdříve sestěhovat zaměstnance ministerstva financí a podřízených institucí.

„Myšlenka je postavit obrovský kancelářský komplex v Letňanech, kde by mohlo pracovat 10 až 11 tisíc lidí. Mohlo by tam sedět nejen všech 6715 úředníků ministerstva financí a jeho podřízených organizací, ale výhledově by se tam mohly přestěhovat další resorty a úřady,“ uvedl Babiš.

Podotkl, že jen z jeho ministerstva a z podřízených organizací sedí lidé ve 38 budovách na víc než 201 tisících metrech čtverečních, z toho kancelářských prostor je 76 tisíc metrů.

„Sestěhování by dávalo smysl i proto, že bychom mohli využít spousty synergií – úřady by byly pohromadě, komunikace a logistika by byly účinnější, ušetřili bychom na energiích a na úklidu, ostraze a v řadě dalších oblastí,“ dodal Babiš.

Ve výhodě by prý byli i návštěvníci, kteří by nemuseli obíhat spoustu úřadů na různých adresách po celé Praze. Výhodné by to prý bylo i pro ministry.

Podle Babiše předběžné odhady ukazují, že by nová čtvrť vyšla zhruba na šest miliard korun. Financovat by to podle něho bylo možné prodejem současných objektů resortu financí, které většinou sídlí na lukrativních místech v centru Prahy.

(pel)