V Somálsku Vánoce slavit nebudou. Tamní ministerstvo náboženství je zakázalo s poukazem na jejich čistě křesťanský charakter. Země je převážně muslimská.

Vláda muslimského Somálska zakázala v zemi vánoční a novoroční oslavy. Zdůvodnila to tím, že tyto oslavy „nemají nic společného s islámem“. Důvodem jsou ale i obavy z možných útoků teroristů.

„Varujeme před oslavami Vánoc, které jsou jen pro křesťany,“ prohlásil ve státním rozhlase představitel ministerstva náboženství šajch Muhammad Chajrú.

„Je to věc víry. Vánoční svátky a halas kolem nich nemá nic společného s islámem,“ dodal.

Ministerstvo náboženství podle něj rozeslalo dopisy policii, bezpečnostní zpravodajské službě a úředníkům v hlavním městě Mogadišu, v němž jim dává pokyn „zabránit vánočním oslavám“.

Toto oznámení jde ve stopách islamistických milicí Šabáb, které ovládali somálskou metropoli do roku 2011. Mezi jejich nařízeními byl i zákaz oslav vánočních svátků.

Zatím není jasné, co somálskou vládu přimělo k tomuto oznámení. Země je téměř celá výhradně muslimská, ale nyní v ní působí tisíce příslušníků mírových sil Africké unie, včetně vojáků většinově křesťanských států Burundi, Ugandy a Keni.

Panují ovšem obavy, že by vánoční oslavy mohly vyvolat útoky ozbrojenců Šabábu.

„Vánoce nebudou v Somálsku slaveny ze dvou důvodů. Jedním je, že všichni Somálci jsou muslimové a není tu žádná křesťanská komunita. Druhým důvodem je bezpečnost,“ řekl mluvčí starosty Mogadiša Abdal Fatáh Halane.

(pel)